Vrijeme je blagdana stoga je kolača i torti na stolu svakim danom sve više i više. U moru slastica kojima ću popuniti svoj blagdanski stol odlučila sam se i za još jednu zdravu tortu. Kad ste na prehrani bez glutena i šećera, pravi je izazov pronaći savršenu slasticu, slasticu bez brašna, bez puno sastojaka.
Svi volimo čokoladne torte, a kakao torta koju ću danas pripremiti je savršen izbor u slatkom svijetu i to bez glutena i bez šećera.
Kakao torta bez glutena i bez šećera je moja verzija recepta u kojoj naranča daje specifičan okus.
Kalup možete koristiti po izboru, četvrtasti ili okrugli. Riječ je o zaista jednostavnoj kakao torti.
Kakao torta bez glutena i bez šećera – recept
Slijedi recept za najbolju kakao tortu bez glutena i bez šećera.
Vrijeme pripreme:
- 45 min
Sastojci za kalup promjera 20 cm:
- 4 jaja
- 100 g maslaca
- 100 g tamne čokolade za kuhanje
- 30 g kakaa u prahu
- Korica 1 naranče
- sok od pola naranče
- 2 žlice javorovog sirupa ili 1 žlica meda
- malo ekstrakta vanilije
Priprema:
- Otopite maslac s čokoladom za kuhanje na pari.
- Pustite da se smjesa malo ohladi.
- U posebnoj posudi umiksajte 4 jaja i zatim dodajte koricu 1 naranče, sok od jedne naranče, 2 žlice javorovog sirupa ili 1 žličicu meda, malo ekstrakta vanilije te 30 g kakaa u prahu.
- Na kraju dodajte otopljenu čokoladu i maslac. Sve skupa dobro izmiksajte.
- Ulijte u mali kalup obložen papirom za pečenje.
- Pecite oko 30 minuta na 190°C, odnosno dok čačkalica ne izađe čista iz biskvita.
Kakao torta bez glutena i bez šećera – napomene
- Prilikom topljenja sastojaka, prvo stavite maslac jer se on brže topi.
- Konačna smjesa će biti tekuća. Ne brinite, to je ispravno.
- Vjerojatno ćete primijetiti da je torta iznutra mokra. Riječ je o “brownie” torti za kojeg je karakteristično da je kolač mokar iznutra.
- Kolač držite na hladnom mjestu.