Tart je vrsta pite od prhkog tijesta koja ima tijesto samo na dnu, a gore su poslagani komadi voća, dok je obična pita pokrivena i s gornje strane tijestom. Tijesto je hrskavo i fino zapečeno, a voće se karamelizira sa šećerom, ali zadrži svježinu. Ova pita je odlična za zimske dane, a cimet i jabuka se odlično slažu. Mene ova pita svaki put iznova oduševi!
Vrijeme pripreme:
1 sat
Sastojci za kalup promjera 28 cm:
Prhko tijesto:
- 200 g brašna
- 100 g maslaca
- 0,5 dcl hladne vode
- 1 žumanjak
- 2 žlice šećera
- limunova korica
- prstohvat soli
Nadjev:
- 4 veće jabuke
- 5 žlica šećera
- 1 žlica cimeta
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Od sastojaka za tijesto prvo zamijesite prhko tijesto. Hladnu vodu dodajte po potrebi, ako osjetite da je tijesto pretvrdo. Trebate dobiti malo mekšu kompaktnu smjesu koja se ne lijepi za ruke. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku da odstoji barem pola sata.
Za to vrijeme pripremite jabuke za nadjev. Prvo ih prerežite na pola i očistite od koštica. Narežite ih na tanke ploške debljiine pola cm.
U posebnoj posudici izmiješajte šećer, vanilin šećer i cimet.
Kada je tijesto odstajalo, razvaljajte ga i položite u kalup za pečenje. Na dno sipajte smjesu šećera i cimeta tako da ga pokrijete. Zatim posložite narezane jabuke i pospijate preostalim šećerom i cimetom.
Stavite peći na 200 stupnjeva, 25 min ili dok tijesto ne dobije finu smećkastu koricu. Šećer će se fino karamelizirati i stopiti s jabukama.
Poslužite toplo. Mljac! 🙂