Iako će neki od vas pomisliti da se radi o nekakvom tipu iz španjolskih sapunica, ombre je trend u kojemu se boje postupno gradiraju od svjetlije do tamnije.
Ombre sam isprobala na torti koju sam ispekla povodom Valentinova i obiteljskog ručka. Biskvit je klasičan, jednostavan, a krema je od vanilije. Torta je sočna i fina okusom, a lijepa izgledom.
Za bojanje sam koristila prehrambenu crvenu boju koja mi je bila dostatna za 3 od ukupno 4 biskvita pa sam u zadnji dodala – ne biste vjerovali, sok od cikle. Iscijedila sam u sokovniku malu ciklu od koje je došlo oko pola dcl soka. Boja je ispala super a biskvit nije preuzeo okus cikle.
Vrijeme pripreme:
2 sata + 1 sat ukrašavanje
Sastojci:
Za 4 biskvita:
- 6 jaja
- 260 g šećera
- 600 g brašna
- 2 vanilin šećera
- 4 dcl mlijeka
- 2 dcl ulja
- 2 praška za pecivo
- 2 prehrambene crvene boje
Krema:
- 1/2 l mlijeka
- 5 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 žlice brašna
- sok pola limuna
- 1 maslac (250 g)
Za ukrašavanje:
- 300 ml vrhnja za šlag
- šećerna srca za posipanje ili neke ukrasne mrvice
Priprema:
Biskviti:
Odvojiti bjelanjke i žutanjke. U žutanjke dodati šećer i miksati dok ne postane svijetlo i dok se šećer ne otopi. Dodati preostale sastojke i sve dobro izmiksati. Bjelanjke sa prstohvatom soli istući u čvrsti snijeg. Snijeg lagano umiješati u preostalu smjesu.
Smjesu za biskvit podijeliti na 4 jednaka dijela. U prvi biskvit nemojte dodavati boju. U drugi dodajte par kapi, dok ne poprimi blago rozastu boju, u treći dodajte malo više boje nego prethodni biskvit i u zadnji dodajte najviše. Nijanse boje ovise o tome kako volite, da budu jače ili nježnije. Ja sam htjela jače boje pa sam dodavala više boje i u zadnji sok od cikle. Vi ne morate staviti sok od cikle. 2 boje su sasvim dovoljne za sva 4 biskvita.
Izlijte prvi biskvit u okrugli kalup i pecite 15-ak minuta na 180 stupnjeva. Probajte čačkalicom. Ukoliko izađe čista iz tijesta, gotovo je. Ispecite tako i preostala 3 biskvita. Kada su pečeni, stavite na njih tanjur i obrežite u krug kako se prilikom rezanja ne bi na rubovima vidjela tamnija boja.
Pustite da se ohlade i pripremite za to vrijeme kremu
Krema:
Izmjerite 1/2 l mlijeka i stavite grijati. Od te količine oduzmite 1 – 2 dcl i stavite u posudicu. U to mlijeko stavite brašno, šećer, vanilin šećer i sok od limuna. Sve dobro izmiješajte da nema grudica.
Kada mlijeko na štednjaku počne vrijeti, dodajte umućenu smjesu. Kuhajte nekoliko minuta dok ne postane gusto, kao puding. Maknite sa štednjaka i prekrijte prozirnom folijom tako da folija dodiruje površinu kreme. Kada se krema ohladi, stavite u nju izmiksani maslac.
Spajanje i ukrašavanje:
Kremu podijelite na 3 jednaka dijela i namažite između svakog biskvita. Umutite 2 dcl vrhnja za šlag i premažite cijelu tortu. Pustite da odstoji nekoliko sati u hladnjau. Zatim umutite još 1 dcl vrhnja i opet premažite tortu te na kraju posipajte sa šećernim ukrasima.
[supsystic-gallery id=8 position=center]