Slatko/ Torte/ Uncategorized

Šarena ombre torta

 

Iako će neki od vas pomisliti da se radi o nekakvom tipu iz španjolskih sapunica, ombre je trend u kojemu se boje postupno gradiraju od svjetlije do tamnije.

Šarena torta - razrezana

Ombre sam isprobala na torti koju sam ispekla povodom Valentinova i obiteljskog ručka. Biskvit je klasičan, jednostavan, a krema je od vanilije. Torta je sočna i fina okusom, a lijepa izgledom.

Za bojanje sam koristila prehrambenu crvenu boju koja mi je bila dostatna za 3 od ukupno 4 biskvita pa sam u zadnji dodala – ne biste vjerovali, sok od cikle.  Iscijedila sam u sokovniku malu ciklu od koje je došlo oko pola dcl soka. Boja je ispala super a biskvit nije preuzeo okus cikle.

 

Vrijeme pripreme:

2 sata + 1 sat ukrašavanje

Sastojci:

Za 4 biskvita:

  • 6 jaja
  • 260 g šećera
  • 600 g brašna
  • 2 vanilin šećera
  • 4 dcl mlijeka
  • 2 dcl ulja
  • 2 praška za pecivo
  • 2 prehrambene crvene boje

Krema:

  • 1/2 l mlijeka
  • 5 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 žlice brašna
  • sok pola limuna
  • 1 maslac (250 g)

Za ukrašavanje:

  • 300 ml vrhnja za šlag
  • šećerna srca za posipanje ili neke ukrasne mrvice

 

Priprema:

Biskviti:

Odvojiti bjelanjke i žutanjke. U žutanjke dodati šećer i miksati dok ne postane svijetlo i dok se šećer ne otopi. Dodati preostale sastojke i sve dobro izmiksati. Bjelanjke sa prstohvatom soli istući u čvrsti snijeg. Snijeg lagano umiješati u preostalu smjesu.

Smjesu za biskvit podijeliti na 4 jednaka dijela. U prvi biskvit nemojte dodavati boju. U drugi dodajte par kapi, dok ne poprimi blago rozastu boju, u treći dodajte malo više boje nego prethodni biskvit i u zadnji dodajte najviše. Nijanse boje ovise o tome kako volite, da budu jače ili nježnije. Ja sam htjela jače boje pa sam dodavala više boje i u zadnji sok od cikle. Vi ne morate staviti sok od cikle. 2 boje su sasvim dovoljne za sva 4 biskvita.

Izlijte prvi biskvit u okrugli kalup i pecite 15-ak minuta na 180 stupnjeva. Probajte čačkalicom. Ukoliko izađe čista iz tijesta, gotovo je. Ispecite tako i preostala 3 biskvita. Kada su pečeni, stavite na njih tanjur i obrežite u krug kako se prilikom rezanja ne bi na rubovima vidjela tamnija boja.

Pustite da se ohlade i pripremite za to vrijeme kremu

Krema:

Izmjerite 1/2 l mlijeka i stavite grijati. Od te količine oduzmite 1 – 2 dcl i stavite u posudicu. U to mlijeko stavite brašno, šećer,  vanilin šećer i sok od limuna. Sve dobro izmiješajte da nema grudica.

Kada mlijeko na štednjaku počne vrijeti, dodajte umućenu smjesu. Kuhajte nekoliko minuta dok ne postane gusto, kao puding. Maknite sa štednjaka i prekrijte prozirnom folijom tako da folija dodiruje površinu kreme. Kada se krema ohladi, stavite u nju izmiksani maslac.

Spajanje i ukrašavanje:

Kremu podijelite na 3 jednaka dijela i namažite između svakog biskvita. Umutite 2 dcl vrhnja za šlag i premažite cijelu tortu. Pustite da odstoji nekoliko sati u hladnjau. Zatim umutite još 1 dcl vrhnja i opet premažite tortu te na kraju posipajte sa šećernim ukrasima.

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply