Glavno jelo/ Predjelo/ Prilozi/ Slano

Pita sa špinatom i sirom

Ova pita je nastala sasvim slučajno. Imala sam u hladnjaku svježeg špinata i komad sira i napravila kombinaciju koja je na kraju odlično ispala. Najbolje ispadne kada napravim nešto od “ostataka” iz frižidera. Prhko tijesto je već klasično, isprobano.

pita sa špinatom

Vrijeme pripreme:

1 sat

Sastojci za 4 osobe:

Tijesto:

  • 200 g brašna
  • 100 g maslaca
  • pola dcl hladne vode
  • 1 žumanjak
  • žličica soli

Nadjev:

  • 200 g svježeg špinata
  • 100 g sira
  • 2 žlice ribanog parmezana
  • 1 jaje
  • 1 režanj češnjaka
  • sol, papar

 

Priprema:

Umijesiti sastojke za tijesto i staviti u hladnjak da odstoji, a za to vrijeme pripremiti nadjev.

Špinat očistiti i oprati te prokuhati 1 min, tek toliko da uvene. Izmiksati štapnim mikserom i dodati 1 cijelo jaje, pola sira (50g), narezani češnjak, sol i papar. Sve dobro izmiješati. Zatim tijesto razvaljati u kalup promjera 28 cm (može i 26) te na njega izliti nadjev. Naribati preostali sir na vrh te pospitai s parmezanom. Staviti peći na 200 stupnjeva, 20-ak minuta, odnosno dok ne dobije lijepu rumenu boju s gornje strane i na tijestu.

Možete pitu poslužiti kao glavno jelo ili predjelo.

 

You Might Also Like