Ova pita je nastala sasvim slučajno. Imala sam u hladnjaku svježeg špinata i komad sira i napravila kombinaciju koja je na kraju odlično ispala. Najbolje ispadne kada napravim nešto od “ostataka” iz frižidera. Prhko tijesto je već klasično, isprobano.
Vrijeme pripreme:
1 sat
Sastojci za 4 osobe:
Tijesto:
- 200 g brašna
- 100 g maslaca
- pola dcl hladne vode
- 1 žumanjak
- žličica soli
Nadjev:
- 200 g svježeg špinata
- 100 g sira
- 2 žlice ribanog parmezana
- 1 jaje
- 1 režanj češnjaka
- sol, papar
Priprema:
Umijesiti sastojke za tijesto i staviti u hladnjak da odstoji, a za to vrijeme pripremiti nadjev.
Špinat očistiti i oprati te prokuhati 1 min, tek toliko da uvene. Izmiksati štapnim mikserom i dodati 1 cijelo jaje, pola sira (50g), narezani češnjak, sol i papar. Sve dobro izmiješati. Zatim tijesto razvaljati u kalup promjera 28 cm (može i 26) te na njega izliti nadjev. Naribati preostali sir na vrh te pospitai s parmezanom. Staviti peći na 200 stupnjeva, 20-ak minuta, odnosno dok ne dobije lijepu rumenu boju s gornje strane i na tijestu.
Možete pitu poslužiti kao glavno jelo ili predjelo.