Čim je malo zahladilo, evo mene s malo “težim” kolačima. Ovaj tart je prava čokoladna bomba i zadovoljit će i najzahtjevnije sladokusce. Probajte svakako 😉
Vrijeme pripreme:
1 sat
Sastojci:
Tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 60 g kakaa
- 150 g maslaca
- 60 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 2 žlice vode
Čokoladna krema (ganache):
- 300 ml vrhnja za šlag
- 300 g tamne čokolade
Priprema:
Tijesto:
Sve sastojke umiješati dobro dok ne dobijete jednoliku, glatku i sjajnu masu, odnosno tijesto. Omotajte tijesto prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.
Kada je tijesto malo odstajalo, razvaljajte ga na pola cm i stavite u kalup promjera 26 cm. Višak tijesta van kalupa odrežite. Na tijesto stavite papir za pečenje i na njega isipajte grah ili rižu kako se tijesto ne bi tijekom pečenja diglo i deformiralo. Stavite ga u pećnicu na 190 stupnjeva, 15 min. Zatim odstranite grah i papir za pečenje te pecite još 5-10 min. Izvadite tijesto iz pećnice i pustite da se ohladi.
Krema:
U posudu na štednjak stavite vrhnje za kuhanje i pustite da provrije. Maknite sa štednjaka i stavite čokoladu koja je istrgana na kockice i sobne je temperature. (ako je bila u hladnjaku, možete je u posebnoj posudi otopiti kako bi se prije sjedinila s vrhnjem). Miješajte dok ne dobijete sjajnu kremu. Rijetko je, ali ne brinite, stegnut će se već kroz sat vremena. Kremu izlijte na ohlađeno tijesto. Prvo pustite da se prohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak na minimalno sat vremena. I onda…navalite 🙂