Glavno jelo/ Predjelo/ Slano

Rižoto od ječma – ječmoto

Kod mene doma se uvijek zezamo da su rižota od žitarica ječmoto, prosoto, lećoto itd 🙂 Volimo jesti takva rižota jer su puno sočnija od klasičnog, napravljenog od riže. Okus je svakako drugačiji pa valja probati, ako ništa drugo, malo za promjenu i odmak od klasike.

Danas vam pišem receptić za ječmoto od poriluka i crvenog radića. Jednostavno i brzo gotovo, a uz neku finu salaticu, dobivate odličan i hranjiv ručak.

Vrijeme pripreme:

  • 45 minuta

Sastojci:

  • 1 crveni luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 1/2 srednjeg poriluka
  • 1 šalica (2,5 dcl) ječmene kaše
  • 3 šake crvenog radića, a po želji može i više
  • 1 manja vezica peršina
  • Začini: sol, papar, vegeta, curry, chilli

Priprema:

Na sitno nasjeckajte luk, poriluk i češnjak i stavite u tavu pržiti na ulju. Pržite dok luk ne počne stakliti, a poriluk skroz ne uvene. Cijelo vrijeme miješajte da ne zagori. Nakon 10-ak minuta prženja luka, dodajte ječmenu kašu. Pržite još minutu i zalijte vodom ili povrtnim temeljcem. Prvo dodajte 3 dcl vode, samo da prekrije ječam i kuhajte na laganoj vatri. Dodajte začine odmah da se okusi prožmu. Kada je ječam popio svu vodu, dodajte još, i tako dok ječam ne bude mekan. Meni je trebalo otprilike 30 minuta i oko 6 dcl vode. Vodu dodavajte malo po malo jer ako dodate previše odjednom i ječam ne uspije popiti, ostat će vodeno.

Crveni radić operite i ako su listovi veći, nasjeckajte ih na trakice. Kada je ječam gotov, ubacite unutra crveni radić i promiješajte još nekoliko puta da radić uvene i dok se voda iz crvenog radića, koju je ispustio, ne pokuha. Ne trebate previše obrađivati crveni radić kako bi zadržali hranjive sastojke.

Poslužite uz parmezan i neku finu salaticu.

Dobar tek!

You Might Also Like