Vrijeme pripreme:
1 sat
Sastojci:
Umak od graha:
- manja limenka crvenog graha
- oko 1 dcl tekućine iz konzerve graha
- žlica maslinovog ulja
- začini: sol, papar, chili
- 1 dcl kiselog vrhnja
Priprema:
Grah i tekućinu iz konzerve usitnite štapnim mikserom. Zagrijati maslinovo ulje na tavi i dodajte smjesu. Začinite po želji i peći dok smjesa ne postane gusta. Kad se smjesa ohladi dodati kiselo vrhnje i sve zajedno promiješati.
Sastojci:
Bijeli umak:
- 1 kiselo vrhnje
- 70 g mliječnog namaza
- 1 režanj češnjaka
- začini: sol, papar
- 2 dcl tekućeg jogurta
Priprema:
Kiselo vrhnje zagrijte te dodajte sirni namaz, sitno nasjeckani češnjak, začine po želji. Sve zajedno kratko kuhati uz miješanje. Umak nakratko ohladiti i dodati tekući jogurt.
Sastojci:
Crveni umak:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 luk
- 1 manja limenka pelata
- začini: sol, papar, chili, svježi peršin, mala žličica mlijevenog kima
- 1 režanj češnjaka
- 1 žlica ekstrakta stevije
- 1 trokut (Zdenka sir) mliječnog namaza
Priprema:
Na zagrijanom maslinovom ulju kratko popržite nasjeckani luk.
Dodajte pelate, sol, papar i pirjajte dok se pelati ne raspadnu.
Ubacite sitno nasjeckani češnjak, chilli, steviju, mliječni namaz te nasjeckani peršin. Sve zajedeno promiješati.
Naputak:
Umake sam poslužila uz kukuruzne nachose.
Ovo je pogodno za grickanje na nekoj proslavi. Ja sam isto pripremila na rođendanu na kojem je bilo desetak uzvanika. Svega je bilo dovoljno.
Prvi je nestao bijeli umak, zatim crveni te nakraju umak od graha koji je kako smo zaključili najzasitniji 😉
Želimo Vam dobar provod!