Obožavam kokos i baš mi se jelo nešto u tom stilu pa sam se sjetila poznatih kokos ili rafaelo kocki koje je moja mama uvijek pekla za razne blagdane. Za Rafaelo kocke stvarno ima jako puno recepata i varijacija na temu, ali ja sam se odlučila ispeći najjednostavniji recept s manje jaja i ostalih sastojaka. Recept je za malu tepsiju (moja tepsija je dimenzija 32cm x 20cm), idelan za manje ljudi ili ako ćete za koji dan opet ispeći neki drugi kolač, kao ja 🙂 Ako želite ispeći više, samo poduplajte smjesu i stavite u veću tepsiju.
Kolač je izvrstan, kremast i topi se u ustima.
Sastojci:
Biskvit:
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 100 g kokosa
- 70 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1,5 dcl mlijeka – za podliti pečeni biskvit
Krema:
- 3 žumanjka
- 3 dcl mlijeka
- 3 žlice brašna
- 3 žlice šećera
- 15 dkg maslaca
- 5 dkg kokosa – za posipati kolač
Priprema:
Biskvit:
Pjenasto izmutite bjelanjke sa prstohvatom soli. Kada dobijete čvrsti snijeg, postepeno dodavajte šećer i miksajte dok ne dobijete glatku i čvrstu smjesu. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, kokos i prašak za pecivo i dodajte ih u bjelanjke te izmiješajte ručno bez miksera. Stavite na papir za pečenje u tepsiju i pecite 15 – 20 min na 180 stupnjeva. S gornje strane će biskvit početi dobivati zlatnu boju. Probajte čačkalicom i kada izađe čista, biskvit je pečen. Izvadite ga iz pećnice te vrućeg zalijte s 1,5 dcl mlijeka. Pustite da se dobro ohladi.
Krema:
U posudu u kojoj ćete kremu kuhati stavite 2 dcl mlijeka. Preostali 1 dcl pomiješajte sa žumanjcima, brašnom i šećerom. Kada je mlijeko vrelo, dodajte preostalu smjesu i kuhajte 5 min dok se ne zgusne. Krema nije pregusta, možda malo gušća nego puding. Prekrijte folijom da dodiruje vrh kreme i stavite na hlađenje. Kada se krema ohladi dodajte u nju prethodno izmiksani maslac.
Namažite kremu na ohlađeni biskvit i posipajte kokosom. Pustite neko vrijeme da se kolač ohladi i poslužite.
Mljac!