Biskviti/ Dizani kolači/ Ostalo/ Slatko

Uskrsna pinca

U Istri se tradicionalno za Uskrs jede pinca. To je Uskrsna poslastica bez koje je uskršnji stol nezamisliv. Recepti su uglavnom slični, ali ja sam odabrala recept Tamare s bloga Ave Dulcis. Ja sam napravila jednu i pol njezinu smjesu tako da sam dobila 3 pince srednje veličine. Recept pročitajte u nastavku.

Pinca

Vrijeme pripreme:

3 i pol sata (sa dizanjem tijesta)

Sastojci:

  • 1,5 kg glatkog brašna
  • 8 žumanjaka
  • 300 g šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • korica od 2 limuna
  • 325 g maslaca
  • 0.5 dcl ruma
  • 150 g grožđica
  • sok od jedne naranče
  • prstohvat soli
  • 3 kockice svježeg kvasca
  • 350 ml mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica brašna
  • žumanjak za premazivanje

 

Pinca

Priprema:

Prvo zagrijati mlijeko sa šećerom i dodati razmrvljeni kvasac. Pomiješati i žlicu brašna i pustiti da se diže 10-ak minuta. Za to vrijeme pripremite ostale sastojke. U sok od naranče i rum stavite namakati grožđice.

Izvagati brašno, staviti na radnu površinu i u sredini izdubiti rupu. U tu rupu nalijte kvasac s mlijekom i malo pomiješajte. U posebnoj posudi izmiješajte žumanjke sa šećerom i dodajte šećer, vanilin šećer, vaniliju, maslac, prstohvat soli i koricu limuna. Sve dobro izmiksajte dok se sastojci ne sjedine i dodajte u brašno s kvascem. Dodajte i grožđice skupa sa sokom od naranče i rumom.Lagano rukama mijesite. Ako je pretvrdo ili premekano dodajte po potrebi još mlijeka, odnosno brašna.

Dugo mijesite tijesto, oblikujte kuglu i stavite na toplo da se diže sat vremena. Nakon sat vremena premijesite, oblikujte kuglu i pustite još sat vremena da se diže. Zatim oblikujte pince. Ja sam oblikovala 3 pince od dobivenog tijesta, ali vi možete i isplesti pletenice, zamotati u krug i u sredinu staviti pisanicu. Nakon što oblikujete željene oblike, ostavite još 20 minuta da odstoji na toplom mjestu. Na vrhu škarama zarežite križ i premažite sa žumanjkom.

Stavite peći na 180 stupnjeva, 60 minuta. Prvih 30 minuta pecite nepokriveno, a zatim pince prekrijte papirom za pečenja kako ne bi dobile pretamnu boju tokom pečenja. Papir maknite posljednjih 10 minuta. Najbolje da u toku pečenja provjerite čačkalicom da li su pečene. Kada su pečene čačkalica će izaći iz tijesta čista. Ja sam pekla točno 60 minuta i bile su savršeno pečene.

Uživajte u ovom tradicionalnom jelu sa svojom obitelji i želim vam Sretan Uskrs!

Pinca

[supsystic-gallery id=’12’ position=’center’]

You Might Also Like