Slatko/ Torte

Ruski medovik

Ideju za tortu ruski medovik sam dobila nakon što sam na Youtube kanalu Just Katebake vidjela recept. Toplo preporučam ovaj kanal. Kate ima izvrsne recepte i sve u detalje objašnjeno.

Ruski medovik je torta koja je ruski klasik i jede se u zemljama bivšeg SSSR-a za blagdane. Navodno je nastala u 18-om stoljeću na ruskom dvoru. Torta je spoj kiselih i slatkih okusa.

Kada sam vidjela recept, podsjetio me na medenu pitu, a pošto medenu pitu naprosto obožavam, odlučila sam isprobati i ovaj recept. Malo sam proučila razne recepte i napravila svoju verziju.

Kore se vrlo lako razvaljaju pa nemojte da vas obeshrabri količina kora, odnosno slojeva koju vidite na slici.

Sastojci:

Kore:

  • 130g maslaca
  • 80g šećera
  • 100g meda
  • 3 jaja
  • 6g sode bikarbone
  • 540g brašna
  • 2 žlice vode

Krema:

  • 300ml vrhnja za šlag
  • 2 kisela vrhnja (360g)
  • 2 žlice meda

Priprema:

Kore:

Med staviti u posudu i na laganoj vatri pustiti da vrije 3-4 minute. Kad vidite da je lagano posmeđio, odnosno karamelizirao se, ugasite vatru i dodajte 2 žlice hladne vode da ga ohladite.

U med dodati maslac i šećer i staviti na paru da se otopi sve skupa. Nakon toga dodati polako u više navrata brašno i soda bikarbonu. Brašno prije svakog dodavanja prosijte da nema grudica. Kada se sve spojilo, podijelite na jednake dijelove. Ja sam podijelila na 9 komada.

Razvaljajte i izrežite sa okruglim kalupom. Probušite vilicom i stavite peći na 180 stupnjeva (opcija bez ventilatora) 6 minuta.

Kad ste ispekli sve kore, izradite kremu.

Krema:

Istucite vrhnje za šlag na 70% od gotovog (malo da bude mekše nego inače). U to dodajte kiselo vrhnje i med i sve dobro pjenjačom spojite. Krema će biti gustoće kao tek kuhani puding. Ne brinite što je rjeđe, jer se ujedno i kore natope i omekšaju od te kreme.

Završni dio:

Jednu koru odvojite i sameljite u multipraktiku da dođu mrvice.

Ostale kore ravnomjerno namažite s kremom i ostavite malo kreme da možete premazati cijelu tortu. Kad je cijela torta premazana, mrvicama je posipajte sa svih strana. Pustite da odstoji, najbolje preko noći i uživajte.

You Might Also Like