Donosim vam jednu zdravu torticu koja se ne peče i vrlo je jednstavna za pripremu. Tekstura je kremasta, a okus osvježavajući. Priznajem, možda je više prikladna za ljetne dane, ali mi baš volimo ovakve kolače u svako doba godine.
Vrijeme pripreme:
- 45 min
Sastojci:
Kora
- 200g datulja
- 2 žlice otopljenog kokosovog ulja
- 1 šalica – 2dcl mljevenih lješnjaka
Krema
- 125g ricotte
- 250 g svježeg sira
- 2 žlice meda
- korica od pola limuna
- sok pola naranče
- 250 ml vrhnja za šlag
- 1/2 želatine (5g)
Žele od naranče
- 250 ml
sok od naranče - 1/2 želatine (5g)

Priprema:
Kora
Datulje prokuhajte u vodi nekoliko minuta da omekšaju ili ih ostavite preko noći da se namaču.
Izvadite koštice i stavite u blender skupa sa otopljenim kokosovim uljem. Izblendajte dok se sastojci ne spoje. Izvadite iz blendera i dodajte mljevene lješnjake i miješajte špatulom dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Smjesu utisnite u kalup promjera 20cm i stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
Krema
Prvo stavite želatinu u hladnu vodu da nabubri.
U zdjelu stavite sve sastojke za kremu i miksajte dok se ne spoje. Žetinu sada zagrijte da se otopi i ulijte u kremu i još jednom izmiksajte. Izlijte kremu na podlogu i vratite u hladnjak. Pustite da odstoji 10-ak minuta.
Žele od naranče
Stavite pola želatine u hladnu vodu i pustite da nabubri.
Iscijedite sok od naranče. Malo ga zagrijte, da bude mlako.
Nakon 10 minuta zagrijte želatinu da se otopi i dodajte u sok naranče. Sve skupa dobro promiješajte i izlijte na ostatak kolača.
Pustite da se hladi najmanje 3 sata i poslužite.
