Biskviti/ Božić/ Ostalo/ Slatko

Gabriela kolač

Ovaj kolač sam našla na Coolinarki i mogu reći da je stvarno opravdao očekivanja koja sam imala za njega. Originalni recept je na linku. Ja sam malo izmijenila neke dijelove. Stavila sam manje šećera, iako je i dalje izuzetno sladak kolač i manje maslaca u kremu.

Sastojci:

Kore:

  • 5 bjelanjaka
  • 220 g šećera
  • 100 g mljevenih oraha
  • 1 žlica krušnih mrvica

Krema:

  • 5 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 3 žlice brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica ruma
  • 200 g maslaca

Priprema:

Kore:

Bjelanjke pjenasto umutite sa prstohvatom soli. Pomalo dodavajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. Na dodajte mljevene orahe i krušne mrvice i lagano kuhačom umijesite. Rasporedite na papir za pečenje u veliku tepsiju, najbolje onu od pećnice. Pecite 25 minuta na 200 stupnjeva ili dok ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.

Krema:

Pomiješajte žutanjke, šećer, mlijeko, brašno, rum i vaniliju te stavite kuhati na laganu vatru. Kad se počne zgušnjavati, koristite mikser za miješanje kreme kako ne bi došle grudice. Kada se krema zgusne, sklonite je sa vatre i pokrijte prozirnom folijom tako da folija dodiruje vrh kreme. Kad je krema ohlađena, umiješajte u nju razmućeni maslac.

Koru prerežite na dva dijela te između dvije kore namažite kremu. Pustite da odstoji, barem 2 sata i poslužite.

[supsystic-gallery id=11 position=center]

You Might Also Like