Najbolje su one pite kada idete “pokrčiti” hladnjak pa nađete svašta i ubacite. Sočna, puna nadjeva i jednostavno odlična. Jako sam se iznenadila i zato vam dajem recept pa da isprobate i vi.
Prhko tijesto sam umjesto s maslacem napravila sa svinjskom mašću i ispalo je još bolje. Prhkije je i topi se u ustima.
Vrijeme pripreme:
1 sat
Sastojci:
Prhko tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- 100 g svinjske masti
- 1 žumanjak
- 1 žličica soli
- 1/2 dcl hladne vode
Nadjev:
- 1 manja tikvica
- 2 srednje mrkve
- 2 žlice svježeg sira
- 100 g kukuruza
- 50 g slanine
- 1 jaje
- 1 režanj češnjaka
- 100 g gorgonzole
- sol, papar
Priprema:
Od sastojaka za tijesto umijesiti glatku smjesu, staviti u prozirnu foliju i pustiti da odstoji u hladnjaku najmanje pola sata.
Za to vrijeme pripremite nadjev. Naribajte tikvicu i mrkve te dodajte sve ostale sastojke osim gorgonzole i slanine. Sve dobro izmiješajte.
Kada je tijesto odstajalo, razvaljajte ga i stavite u kalup za pite. Na tijesto poslažite slaninu narezanu na tanke trakice, izlijte nadjev i gore poslažite komadiće gorgonzole.
Stavite peći na 190 stupnjeva, 25 min ili dok tijesto sa strane ne dobije zlatno-smeđu boju. Možete poslužiti i toplo i hladno.
Dobar tek!