Sezona je tikvica pa je treba iskoristiti. S tikvicama se mogu napraviti svakakva raznolika jela, a mi najviše volimo razne pite. Danas sam napravila jednu jako prhku pitu sa tikvicama, goudom i mozzarellom. Tako je dobro mirisala da sam je jedva stigla fotografirati prije nego ju je moj dragi načeo 🙂
Prhko tijesto sam napravila pola sa maslacem, a pola sa svinjskom mašću jer prhko tijesto u koje dodam mast je puno prhkije i prozračnije nego ono u koje dodam samo maslac. Pa evo recepta u nastavku.
Vrijeme pripreme:
45 min
Sastojci za kalup promjera 28 cm:
Tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- 50 g maslaca
- 50 g svinjske masti
- 1 žličica soli
- 1 žumanjak
- 1 žlica hladne vode
Nadjev:
- 1 pakiranje mozzarelle (125g)
- 100 g sira goude
- 1 veća tikvica ili 2 srednje
- sol, vegeta, papar, muškatni oraščić
Priprema:
Izvagati sve sastojke za tijesto i umijesiti jednoličnu smjesu, omotati prozirnom folijom i staviti u hladnjak da odstoji dok ne pripremite nadjev.
Tikvice naribajte i posolite te pustite da odstoji 10 min da puste vodu. Ocijediti tikvice od viška vode koju su pustile i u njih dodajte ribanu goudu, ribanu mozzarellu i začine.
Tijesto razvaljajte i položite u kalup i na tijesto stavite nadjev. Stavite peći na 190 stupnjeva, 30 min ili dok tijesto i nadjev ne dobiju zlatnu boju. Pustite da se ohladi 15-ak minuta i poslužite.