Glavno jelo/ Predjelo/ Slano

Prhka pita s nadjevom od tikvica

Prhka pita je jedan od onih recepata koji svatko od nas ima doma, zapisano u nekoj bilježnici ili sačuvano u bookmarku kao link. Kada je sezona tikvica, treba je dobro iskoristiti, jer su tikvice zdrava i lagana namirnica koju je moguće pripremiti na sto načina. Ja sam ovaj puta pripremila prhku pitu s tikvicama ili popularno zvani “quiche” (kiš).

Prhko tijesto je jednostavno za pripremu, a osnova su brašno, maslac i jaje, a od nadjeva možete koristiti što god imate doma, bilo slatko ili slano.

Ovakva prhka pita može biti predjelo, glavno jelo ili prilog glavnom jelu.

Pita

Ovaj puta sam napravila prhko tijesto sa dodatkom svinjske masti koja je dala dodatnu prozračnost tijestu, a sa rezultatom sam bila i više nego zadovoljna.

Nadam se da će od sada ovaj recept postati onaj koji ćete imati zapisan u bilježnici i koji će biti redovno pripreman s raznim nadjevima.

Vrijeme pripreme:

45 min

Sastojci za kalup promjera 28 cm:

Tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 50 g maslaca
  • 50 g svinjske masti
  • 1 žličica soli
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica hladne vode

Nadjev:

  • 1 pakiranje mozzarelle (125g)
  • 100 g sira goude
  • 1 veća tikvica ili 2 srednje
  • sol, vegeta, papar, muškatni oraščić

Priprema:

Izvagati sve sastojke za tijesto i umijesiti jednoličnu smjesu, omotati prozirnom folijom i staviti u hladnjak da odstoji dok ne pripremite nadjev.

Tikvice naribajte i posolite te pustite da odstoje 10 min da puste vodu. Ocijediti tikvice od viška vode koju su pustile i u njih dodajte ribanu goudu, ribanu mozzarellu i začine.

Tijesto razvaljajte i položite u kalup i na tijesto stavite nadjev. Stavite peći na 190 stupnjeva, 30 min ili dok tijesto i nadjev ne dobiju zlatnu boju. Pustite da se ohladi 15-ak minuta i poslužite.

UAwmblQ

You Might Also Like