Glavno jelo/ Predjelo/ Slano

Bučnica – pita od buče

Jesen je skoro pred vratima i već polako stižu pravi jesenski plodovi. Dobila sam od prijateljice narančastu tikvu i kako uvijek od nje radim juhu, ovaj put sam odlučila napraviti nešto drugačije. Napravila sam pitu, bučnicu ili štrudlu, a tijesto sam prvi puta sama razvukla. Moram priznati da sam jako zadovoljna, a domaće tijesto je neusporedivo bolje od kupovnog. Nije suho, a štrudla je puno sočnija.

strudla_buca_tikva

Na Coolinarici sam našla recept sa odličnim opisom postupka izrade tijesta. Ja sam stavila puno više nadjeva, jer mi doma volimo tako. Recept je u nastavku:

Vrijeme pripreme:

2 sata

Sastojci za 4-6 osoba:

  • Kore:
  • 500 g brašna
  • 300 ml vode
  • žličica soli
  • 1 dcl ulja

Nadjev:

  • 700 g narančaste tikve iliti buče
  • 500 g svježeg sira
  • 400 ml kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • sol

pita_tikva_narancasta

Priprema:

Od sastojaka za kore umijesite glatko tijesto koje je mekano, ali ne lijepi se. Ako se lijepi, dodajte još malo brašna. Oblikujte kuglu, pouljite je i ostavite da odstoji 30 minuta.

Dok tijesto stoji, za to vrijeme pripremite nadjev. Naribajte tikvu, posolite je i pustite 10 minuta da pusti vodu. Ocijedite tikvu od suvišne vode i dodajte svježi sir, jaje i pola kiselog vrhnja (200ml). Još malo posolite, po želji, i sve dobro izmiješajte.

Vrijeme je za razvlačanje kora. Na stol stavite čisti platneni stoljnjak i malo ga pobrašnite da se tijesto ne bi zalijepilo. Zatim tijesto malo za početak razvaljajte s valjkom za tijesto, pouljite ga s gornje strane i krenite lagano razvlačiti rubove. Zatim ruku gurnite ispod tijesta i vucite od sredine prema krajevima, lagano, pazeći da tijesto ne pukne. Ponavljajte postupak dok god ne stanjite tijesto da bude skoro prozirno. Možete ga čak povući i da visi sa strane stola.

Tijesto namažite ravnomjerno s nadjevom i krenite motati štrudlu. krenite od kraja prema sredini i kad dođete do sredine, stanite te tako napravite i sa druge strane, tako da dobijete 2 štruce jednu pored druge.

Režite tanjurom na komade veličine 10 cm i stavljajte u namašćenu tepsiju. Sve premažite ostatkom kiselog vrhnja i stavite peći na 180 stupnjeva 45 minuta, odnosno dok gornja strana ne poprimi zlatno-smeđu boju.

Poslužite toplo!

bucnica

pita_od_tikve_bucnica

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply