Jesen je skoro pred vratima i već polako stižu pravi jesenski plodovi. Dobila sam od prijateljice narančastu tikvu i kako uvijek od nje radim juhu, ovaj put sam odlučila napraviti nešto drugačije. Napravila sam pitu, bučnicu ili štrudlu, a tijesto sam prvi puta sama razvukla. Moram priznati da sam jako zadovoljna, a domaće tijesto je neusporedivo bolje od kupovnog. Nije suho, a štrudla je puno sočnija.
Na Coolinarici sam našla recept sa odličnim opisom postupka izrade tijesta. Ja sam stavila puno više nadjeva, jer mi doma volimo tako. Recept je u nastavku:
Vrijeme pripreme:
2 sata
Sastojci za 4-6 osoba:
- Kore:
- 500 g brašna
- 300 ml vode
- žličica soli
- 1 dcl ulja
Nadjev:
- 700 g narančaste tikve iliti buče
- 500 g svježeg sira
- 400 ml kiselog vrhnja
- 1 jaje
- sol
Priprema:
Od sastojaka za kore umijesite glatko tijesto koje je mekano, ali ne lijepi se. Ako se lijepi, dodajte još malo brašna. Oblikujte kuglu, pouljite je i ostavite da odstoji 30 minuta.
Dok tijesto stoji, za to vrijeme pripremite nadjev. Naribajte tikvu, posolite je i pustite 10 minuta da pusti vodu. Ocijedite tikvu od suvišne vode i dodajte svježi sir, jaje i pola kiselog vrhnja (200ml). Još malo posolite, po želji, i sve dobro izmiješajte.
Vrijeme je za razvlačanje kora. Na stol stavite čisti platneni stoljnjak i malo ga pobrašnite da se tijesto ne bi zalijepilo. Zatim tijesto malo za početak razvaljajte s valjkom za tijesto, pouljite ga s gornje strane i krenite lagano razvlačiti rubove. Zatim ruku gurnite ispod tijesta i vucite od sredine prema krajevima, lagano, pazeći da tijesto ne pukne. Ponavljajte postupak dok god ne stanjite tijesto da bude skoro prozirno. Možete ga čak povući i da visi sa strane stola.
Tijesto namažite ravnomjerno s nadjevom i krenite motati štrudlu. krenite od kraja prema sredini i kad dođete do sredine, stanite te tako napravite i sa druge strane, tako da dobijete 2 štruce jednu pored druge.
Režite tanjurom na komade veličine 10 cm i stavljajte u namašćenu tepsiju. Sve premažite ostatkom kiselog vrhnja i stavite peći na 180 stupnjeva 45 minuta, odnosno dok gornja strana ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Poslužite toplo!