Evo mene napokon s novim receptima. Nisam bila aktivna neko vrijeme, ali znate kako je… ljeto, more, godišnji 🙂 Vraćam se aktivnijem kuhanju i pečenju, a prvi recept u nastavku je Tiramisu. Talijanski klasik, kremast i osvježavajuć, a nije ga teško napraviti. Možete ga pripremiti u čaši ili u tepsiji, kako vam je draže. U nastavku pročitajte recept. Ja sam svoj malo modificirala s bloga What’s for dessert.
Sastojci:
- 300 g piškota
- 500 g sira mascarpone
- 4 jaja
- 5 žlica šećera
- 1 vanilin šećer ili 1 žličica arome vanilije
- 2 dcl kuhane espresso kave
- kakao za posipanje
Priprema:
Prvo skuhajte kavu, zasladite je s jednom žlicom šećera i stavite sa strane da se ohladi.
Za to vrijeme od jaja odvojite žumanjke i bjelanjke. U žumanjke dodajte 4 žlice šećera i 1 vanilin šećer i miksajte 10 minuta dok jaja smjesa ne postane svjetložuta i čvrsta. U tu smjesu dodajte mascarpone i miksajte dok se svi sastojci ne spoje. Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg i zatim ga kuhačom lagano umiješajte u smjesu sa žutanjcima i sirom.
Ako ne želite stavljati bjelanjke, dodajte 2 dcl tučenog slatkog vrhnja i krema će isto biti fina. Ja sam probala obje verzije i jednako su dobre.
U malu tepsiju (20x15cm) ili u 6 čaša slažite piškote namočene u kavu. Ja sam umakala samo jednu stranu piškota jer ne volim kada je previše razmočeno. Na dno složite piškote i dodajte gore pola kreme. Zatim na kremu složite još jedan red piškota i na kraju ostatak kreme. Stavite u hladnjak na najmanje 3 sata, a prije posluživanja posipajte kakaom. Nemojte prije posipavati jer će kako upiti vlagu i razmočiti se.
Uživajte u ovom finom desertu!