Vrijeme pripreme:
- 4 sata s pečenjem
Sastojci:
- 250 g pšeničnog bijelog brašna
- 250 g pirovog integralnog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 350 g vode
- 6 g soli
Priprema:
Umijesite tijesto od navedenih sastojaka. Ja sam ga mijesila u kuhinjskom robotu, jer bi mi u protivnom bilo jako teško miješati dugo. U robotu sam ga mijesila 15ak minuta. Prebacila sam ga zatim u zdjelu koju sam nauljila. Ovo tijesto je dosta mekano, ali ne brinite, takvo treba i biti. Pustite ga da se diže i u 2 sata premijesite barem 3 puta. Ukupno bi se trebao dizati barem 3 sata.
Zadnjih sat vremena prebacite tijesto u kalup za pečenje (kalup za kruh). Zatim ga stavite u hladnjak i ostavite. Vidjet ćete da će se u hladnjaku opet dići. Kada se tijesto polagano diže, puno je prozračnije i elastičnije.
Ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Krih neposredno prije pečenja premažite ili poprskajte vodom i stavite peći 10 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 170 stupnjeva i pecite još 45 minuta, odnosno dok kruh s gornje strane ne dobije lijepu zlatnosmeđu koricu i kada ga tapnete prstima, trebao bi odzvanjati. Tada ćete znati daje gotov.