Nedavno sam objavila recept za najbolje pljukance, a sada vam donosim i recept za pljukance u umaku od šampinjona. Pljukanci u umaku od šampinjona su jednostavan i brz recept. Ako već imate gotovu tjesteninu, ovaj će umak biti gotov za svega 20-ak minuta. Takva jednostavna jela su nekad i najbolja. Malo gljiva, slanine za punoću okusa i vrhnje su gotovo sve što vam treba za ovaj recept. Ako niste ljubitelj vrhnja za kuhanje, jednostavno ga izbjegnite i umjesto njega u gotov umak ubacite kockicu maslaca ili žlicu maslinovog ulja koje će se lijepo sljubiti s finom domaćom tjesteninom.
Vrijeme pripreme:
- 20 min
Sastojci:
- 500g šampinjona
- 1 srednja glavica crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 200ml vrhnja za kuhanje
- 50g dimljene slanine
- začini: sol, papar, peršin
- Dodatno: parmezan
Priprema:
Na malo maslinovog ulja prepržiti nasjeckani luk i slaninu narezanu na kockice. Kad poprimi staklastu nijansu, dodati mu protisnuti češnjak i još malo prepržiti sve skupa. Kad je luk dobio žućkastu boju, dodati gljive narezane na ploške i posoliti sa žličicom soli da gljive otpuste vodu.
Pržiti gljive 10-ak minuta dok se sva voda ne ispari i na kraju dodati vrhnje za kuhanje. Začiniti po želji i prokuhati minutu, dvije.
Kad se pljukanci skuhaju zajedno sa 2, 3 žlice vode od kuhanja ih ubaciti u lonac sa umakom od gljiva i pustiti da proključa. Ugasiti vatru i poslužiti na tanjuru sa parmezanom i posipati sa svježim, nasjeckanim peršinom.
Ako ne želite koristiti vrhnje za kuhanje, kad dodate pljukance, ubacite maslac ili maslinovo ulje te sve skupa promiješajte da se sjedini i to je to.
Dobar tek!