Pljukanci su tjestenina koja se tradicionalno priprema u Istri, a poslužuje se sa razno-raznim umacima, ali najčešće u proljeće sa divljim šparogama i pršutom od prednje svinjske noge, takozvanom špaletom. Iako se pljukanci tradicionalno pripremaju samo sa brašnom, vodom i solju, neki dodaju i jaja i maslinovo ulje. Ja ipak najviše volim najjednostavniju verziju sa brašnom, vodom i soli.
Ovo je najbolji recept za pljukance koji možete naći, jer je vrlo jednostavan za pripremu, ne treba puno planiranja, a sve sastojke već imate doma, a to su brašno, voda i sol.
Rezultat je ova divna paštica koja je brzo gotova i jako ukusna i ne može se usporediti s kupovnom. Ako imate koju minutu viška, radije tjesteninu napravite doma. Možete napraviti i veću količinu pa ih zamrznuti tako da vam bude odmah dostupna kada imate manjak vremena ili vam treba ručak nabrzaka.
Vrijeme pripreme:
- 30 min
Sastojci za 2 veće ili 3 srednje porcije:
- 210 g glatkog brašna
- 150 ml vruće vode
- 2 g soli (dva veća prstohvata)
- Dodatno: Brašno za dodati i posipati po radnoj površini
Priprema:
U posudu izvažite brašno i dodajte sol. Napravite rupu u sredini i nalijte vrelu vodu (ne kipuću). Počnite mijesiti kuhačom i zatim sve nastavite mijesiti rukama. Prebacite na radnu plohu i umijesite glatko tijesto.
Radnu plohu obilato pospite brašnom i krenite s postupkom oblikovanja pljukanaca. Otrgnite komadić tijesta veličine lješnjaka i razvaljate između dva dlana i tako dok ne potrošite svo tijesto.
Stavite kuhati u kipuću, slanu vodu, 10 minuta.
Ocijedite ih odmah i poslužite s omiljenim umakom.
Dobar tek!