Ostalo/ Prilozi/ Slano

Najbolji recept za pljukance

Pljukanci su tjestenina koja se tradicionalno priprema u Istri, a poslužuje se sa razno-raznim umacima, ali najčešće u proljeće sa divljim šparogama i pršutom od prednje svinjske noge, takozvanom špaletom. Iako se pljukanci tradicionalno pripremaju samo sa brašnom, vodom i solju, neki dodaju i jaja i maslinovo ulje. Ja ipak najviše volim najjednostavniju verziju sa brašnom, vodom i soli.

Ovo je najbolji recept za pljukance koji možete naći, jer je vrlo jednostavan za pripremu, ne treba puno planiranja, a sve sastojke već imate doma, a to su brašno, voda i sol.

Rezultat je ova divna paštica koja je brzo gotova i jako ukusna i ne može se usporediti s kupovnom. Ako imate koju minutu viška, radije tjesteninu napravite doma. Možete napraviti i veću količinu pa ih zamrznuti tako da vam bude odmah dostupna kada imate manjak vremena ili vam treba ručak nabrzaka.

Vrijeme pripreme:

  • 30 min

Sastojci za 2 veće ili 3 srednje porcije:

  • 210 g glatkog brašna
  • 150 ml vruće vode
  • 2 g soli (dva veća prstohvata)
  • Dodatno: Brašno za dodati i posipati po radnoj površini

Priprema:

U posudu izvažite brašno i dodajte sol. Napravite rupu u sredini i nalijte vrelu vodu (ne kipuću). Počnite mijesiti kuhačom i zatim sve nastavite mijesiti rukama. Prebacite na radnu plohu i umijesite glatko tijesto.

Radnu plohu obilato pospite brašnom i krenite s postupkom oblikovanja pljukanaca. Otrgnite komadić tijesta veličine lješnjaka i razvaljate između dva dlana i tako dok ne potrošite svo tijesto.

Stavite kuhati u kipuću, slanu vodu, 10 minuta.

Ocijedite ih odmah i poslužite s omiljenim umakom.

Dobar tek!

You Might Also Like