Vrlo jednostavna pita za pripremu sa malo sastojaka, a na kraju dobivate odličan ručak koji možete poslužiti topao ili hladan. Svakako isprobajte!
Vrijeme pripreme:
1 sat
Sastojci za kalup promjera 26cm:
Tijesto:
- 200 g brašna
- 125 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žličica soli
- 0,5 dcl hladne vode
Nadjev:
- 3 jaja
- 200 g sira ementalera
- 180 g kiselog vrhnja
- 150 g slanine (suhe, dimljene)
- sol, papar
Priprema:
Tijesto:
Izvažite i prosijte brašno. Napravite rupu u sredini i dodajte jaje, sol i omekšali maslac. Pomiješajte sve skupa i dodajte hladnu vodu. Mijesite dok ne dobijete jednolično tijesto. Mora biti mekano, ali ne smije se lijepiti na podlogu.
Omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta da odmori.
Nadjev:
Pomiješajte 3 jaja i unutra dodajte ribani sir, vrhnje, žličicu soli i papar.
Narežite slaninu na kockice, ali nemojte dodati u nadjev.
Kada je tijesto malo odstajalo, razvaljajte ga na veličinu tepsije. Tepsiju obložite papirom za pečenje i na njega položite razvaljano tijesto. Na tijesto stavite kockice slanine. Na kraju izlite nadjev i sklopite rubove tijesta.
Stavite u pećnicu na 180 stupnjeva 30-35 minuta. Zadnjih 10 minuta pečenja podignite temperaturu na 220 stupnjeva da bi se pita zapekla i dobila lijepu smećkastu boju.
Poslužite je toplu ili hladnu uz neku salatu.