Glavno jelo/ Predjelo/ Prilozi/ Slano

Pita od slanine, jaja i vrhnja

Vrlo jednostavna pita za pripremu sa malo sastojaka, a na kraju dobivate odličan ručak koji možete poslužiti topao ili hladan. Svakako isprobajte!

Vrijeme pripreme:

1 sat

Sastojci za kalup promjera 26cm:

Tijesto:

  • 200 g brašna
  • 125 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli
  • 0,5 dcl hladne vode

Nadjev:

  • 3 jaja
  • 200 g sira ementalera
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 150 g slanine (suhe, dimljene)
  • sol, papar

Priprema:

Tijesto:

Izvažite i prosijte brašno. Napravite rupu u sredini i dodajte jaje, sol i omekšali maslac. Pomiješajte sve skupa i dodajte hladnu vodu. Mijesite dok ne dobijete jednolično tijesto. Mora biti mekano, ali ne smije se lijepiti na podlogu.

Omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta da odmori.

Nadjev:

Pomiješajte 3 jaja i unutra dodajte ribani sir, vrhnje, žličicu soli i papar.

Narežite slaninu na kockice, ali nemojte dodati u nadjev.

Kada je tijesto malo odstajalo, razvaljajte ga na veličinu tepsije. Tepsiju obložite papirom za pečenje i na njega položite razvaljano tijesto. Na tijesto stavite kockice slanine. Na kraju izlite nadjev i sklopite rubove tijesta.

Stavite u pećnicu na 180 stupnjeva 30-35 minuta. Zadnjih 10 minuta pečenja podignite temperaturu na 220 stupnjeva da bi se pita zapekla i dobila lijepu smećkastu boju.

Poslužite je toplu ili hladnu uz neku salatu.

priprema

Slanina poslagana na razvaljano tijesto

nadjev

Nadjev izliven na tijesto i sklopljeni rubovi

gotova pita

Gotova pita

You Might Also Like