Stiglo je jesensko vrijeme i s njima prve mirisne dunje. Dok sam bila dijete, mama je uvijek od njih radila kompot, ali sada sam ih htjela probati u kolaču. Malo su kiselkaste, čime daju poseban osvježavajući okus.
Vrijeme pripreme:
60 min
Sastojci:
Prhko tijesto:
- 250 g brašna
- 150 g maslaca
- 125 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- korica jednog limuna
- malo soli
- 1 vanilin šećer
Nadjev:
- 3 manje dunje ili jedna velika
- 1 jabuka
- 1 limun
- vanilin šećer
- 10 dkg badema
- 2 žlice marmelade od breskve
Priprema:
Od sastojaka za tijesto umijestite prhko tijesto i stavite ga u hladnjak na najmanje pola sata da odstoji.
Dok tijesto stoji, očistite dunje i jabuku i naribajte ih. Pošpricajte ih sokom od pola limuna i umiješajte vanilin šećer.
Kada je tijesto odstajalo, razvaljajte ga, stavite u okrugli kalup, premažite marmeladom i stavite pripremljenu smjesu. Stavite peći na 190 stupnjeva 20 min. Zatim posipajte narezanim bademima i stavite peći još 10-ak minuta, dok tijesto ne dobije zlatnu boju. I to je to!