Bez glutena/ Slatko/ Torte/ Zdravije

Bezglutenska rafaelo torta

Kokos mi je najdraža namirnica u kolačima i obožavam ga. Iz ljubavi prema kokosu je nastala i ova bezglutenska tortica, kremasta i još k tome zdrava. Ma gdje ćeš bolje 🙂

Umjesto meda u biskvitu, možete koristiti neki drugi zaslađivač ili zamjenu za šećer, to ovisi o vašim preferencijama. Recept u nastavku.

Vrijeme pripreme:

  • 60 min

Sastojci za mali kalup promjera 18cm:

Biskvit:

  • 3 bjelanjka
  • 100 g kokosa
  • 2 žlice tapioke
  • 1 žlica meda
  • 1/2 žličice soda bikarbone ili praška za pecivo
  • Za preliti biskvit: 0,5 dcl mlijeka

Krema:

  • 3 žutanjka
  • 2 žlice tapioke
  • 1 žlica javorovog sirupa ili meda
  • 150 g maslaca

Priprema:

Biskvit:

Pjenasto izradite bjelanjke i dodajte med. Još malo miksajte da se med ravnomjerno rasporedi. U posebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke: kokos, tapioku i soda bikarbonu i zatim umiješajte u bjelanjke, ručno. Stavite peći u mali kalup, na 190 stupnjeva, 15 min. Kada je biskvit pečen, podlijte ga sa pola dcl vrelog mlijeka i pustite da se skroz ohladi.

Krema:

Izmjerite 3 dcl mlijeka i od njih odvojite 1 dcl. Preostalo mlijeko stavite grijati. U 1 dcl mlijeka umiješajte sve ostale sastojke za kremu i kada je mlijeko na štednjaku vrelo, dodajte smjesu sa žumanjcima (kao kada kuhate puding). Kuhajte 5 minuta. Dobit ćete malo rjeđu, želatinoznu smjesu, ali ne brinite, stegnut će se nakon što se ohladi. Prekrijte prozirnom folijom i stavite na hlađenje. Kada je krema skroz ohlađena, dodajte prethodno izmiskani malsac i pustite da još odstoji barem pola sata u hladnjaku da se stegne. Namažite kremu na biskvit i pustite da odstoji dok ne bude spremna za rezanje.

Uživajte!

You Might Also Like