Božić/ Keksi/ Ostalo/ Slatko

Macaronsi

Već neko vrijeme gledam šarene macaronse, točnije od kad sam 2012. godine bila prvi puta u Francuskoj i isprobala ih, i nikako da se odvažim napraviti ih. Jučer je bio taj dan kada sam ih napravila i obzirom da mi je prvi put bio, odlično su mi ispali i baš sam zadovoljna. Punila sam ih kremom od limuna. Izvana su hrskavi, a iznutra mekani i kremasti. Prije nego krenem s receptom, podijelit ću s Vama par savjeta koje sam naučila, što sama, što gledajući video tutorijale na youtubu.

  1. jaja bi trebala biti sobne temperature pa ih izvadite iz hladnjaka barem 2 sata prije, a može i večer ranije, jer bjelanjci sobne temperature dostižu puno veći volumen nego ona iz hladnjaka.
  2. za macaronse se koristi bademovo brašno. Možete ga kupiti u bio&bio trgovini i 200g košta 60-ak kuna. Još jedna opcija je da kupite bademove listiće i da ih sameljete u blenderu, a treća opcija je da kupite bademe, potopite ih na minutu u kipuću vodu i ogulite ljusku, posušite ih u pećnici na temperaturi od 50 stupnjeva i onda sameljete. Taj postupak je lijepo opisala Ana-Marija s bloga Da mi je nešto slatko. Ja sam izabrala ovaj treći način.
  3. kad pomiješate mljevene bademe i šećer u prahu i počnete prosijavati, ostajat će malo veći komadići badema. Njih ponovno sameljite pa opet ponovite postupak prosijavanja dok vam od 170g šećera u prahu i 100 g badema ne ostane 2 žlice koje niste uspjeli prosijati.
  4.  Kada miješate bjelanjke s bademovim brašnom i šećerom u prahu, koristite špatulu. Smjesa mora biti poput tekuće lave i kada padne sa špatule natrag u ostalu smjesu, mora se poravnati i ne smije ostati “brežuljak”. Ako previše izmiješate, macaronsi će se spustiti, a ako izmiješate premalo, puknut će prilikom pečenja.
  5. Ako nemate podlogu za pečenje macaronsa možete flomasterom oko nečega što ima promjer otprilike 3 cm nacrtati krugove. Taj papir sa krugovima stavite na kalup i preko njega novi papir za pečenje. Vidjet ćete ispod šablonu za istiskivanje smjese za macaronse, ali nemojte istiskati skroz do rubova jer će se još malo raširiti. Ostavite 2-3 mm mjesta do ruba. Stavljajte malo veći razmak između macaronsa, barem 2 cm i nakon što ste ih istisnuli na papir samo maknite donju podlogu na kojoj je nacrtana šablona.
  6. Kada istisnete macaronse na papir za pečenje, ostavite ih 30 minuta na zraku da se prosuše, a spremni su za pečenje kada ih popipate i prst vam se ne zalijepi.
  7. Macaronsi se peku između 12 i 16 minuta na temperaturi od 140 stupnjeva, a gotovi su kada ih stisnete vrhom prsta i ne miču se. Kada nisu gotovi, donji dio će kliziti u odnosu na donji.

Ajmo napokon na recept 🙂

Vrijeme pripreme:

  • oko 90 minuta

Sastojci:

  • 2 bjelanjka
  • 30 g kristal šećera
  • 170 g šećera u prahu
  • 100 g mljevenih badema
  • prehrambena boja po želji

Krema od limuna:

  • 2 žumanjka
  • 2,5 dcl mlijeka
  • 2 žlice brašna
  • 1 vanilin šećer
  • korica jednog limuna
  • 100 g maslaca

Priprema:

Bjelanjke stavite u posudu za miksanje i čim se počnu pjeniti dodajte kristal šećer. Istucite u čvrsti snijeg. Nakon toga dodajte boju po želji i još malo izmiksajte, da se boja izjednači.

Prosijte mljevene bademe i šećer u prahu prema uputama broj 3 gore te ih dodajte u bjelanjke. Miješajte špatulom dok ne dobijete gustoću lave otprilike. Pravilo broj 4 gore.

Napunite vrećicu sa okruglim nastavkom i istisnite krugove promjera 2,5 cm. Pratite upute broj 5 gore. Lupite 3 puta tepsijom po stolu da se otklone mjehurići zraka i ostavite smjesu da se suši na zraku, barem pola sata (pravilo broj 6).

Nakon toga ih stavite peći i pogledajte upute broj 7.

Kada su pečeni, odmah ih s papirom maknite s tepsije jer je tepsija vruća pa da se ne nastave dalje peći. Pustite ih da se potpuno ohlade.

Krema:

Od 2,5 dcl mlijeka odvojite 1 dcl u koji dodajte 2 žumanjka, vanilin šećer, 2 žlice brašna i limunovu koricu. Ostatak mlijeka stavite grijati. Kada je mlijeko vruće, izlijte 2-3 žlice u smjesu sa žumanjcima da se jaja temperiraju i nakon toga izlijte sve u preostalo mlijeko. Kuhajte par minuta dok se smjesa ne zgusne i stavite hladiti. Kada se ohladi, dodajte 100 g prethodno pjenasto izrađenog maslaca. Sve dobro izmiksajte i macaronsi su spremi za punjenje.

U sredinu svakog macaronsa stavite malo kreme, stavite drugi macarons i pritisnite da krema dođe do ruba. I vaši macaronsi su spremni za degustaciju!

Pečene macaronse možete čuvati i nekoliko dana u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku i namazati ih kremom prije posluživanja.

Mljac!

macarons

[supsystic-gallery id=20]

You Might Also Like