Već neko vrijeme gledam šarene macaronse, točnije od kad sam 2012. godine bila prvi puta u Francuskoj i isprobala ih, i nikako da se odvažim napraviti ih. Jučer je bio taj dan kada sam ih napravila i obzirom da mi je prvi put bio, odlično su mi ispali i baš sam zadovoljna. Punila sam ih kremom od limuna. Izvana su hrskavi, a iznutra mekani i kremasti. Prije nego krenem s receptom, podijelit ću s Vama par savjeta koje sam naučila, što sama, što gledajući video tutorijale na youtubu.
- jaja bi trebala biti sobne temperature pa ih izvadite iz hladnjaka barem 2 sata prije, a može i večer ranije, jer bjelanjci sobne temperature dostižu puno veći volumen nego ona iz hladnjaka.
- za macaronse se koristi bademovo brašno. Možete ga kupiti u bio&bio trgovini i 200g košta 60-ak kuna. Još jedna opcija je da kupite bademove listiće i da ih sameljete u blenderu, a treća opcija je da kupite bademe, potopite ih na minutu u kipuću vodu i ogulite ljusku, posušite ih u pećnici na temperaturi od 50 stupnjeva i onda sameljete. Taj postupak je lijepo opisala Ana-Marija s bloga Da mi je nešto slatko. Ja sam izabrala ovaj treći način.
- kad pomiješate mljevene bademe i šećer u prahu i počnete prosijavati, ostajat će malo veći komadići badema. Njih ponovno sameljite pa opet ponovite postupak prosijavanja dok vam od 170g šećera u prahu i 100 g badema ne ostane 2 žlice koje niste uspjeli prosijati.
- Kada miješate bjelanjke s bademovim brašnom i šećerom u prahu, koristite špatulu. Smjesa mora biti poput tekuće lave i kada padne sa špatule natrag u ostalu smjesu, mora se poravnati i ne smije ostati “brežuljak”. Ako previše izmiješate, macaronsi će se spustiti, a ako izmiješate premalo, puknut će prilikom pečenja.
- Ako nemate podlogu za pečenje macaronsa možete flomasterom oko nečega što ima promjer otprilike 3 cm nacrtati krugove. Taj papir sa krugovima stavite na kalup i preko njega novi papir za pečenje. Vidjet ćete ispod šablonu za istiskivanje smjese za macaronse, ali nemojte istiskati skroz do rubova jer će se još malo raširiti. Ostavite 2-3 mm mjesta do ruba. Stavljajte malo veći razmak između macaronsa, barem 2 cm i nakon što ste ih istisnuli na papir samo maknite donju podlogu na kojoj je nacrtana šablona.
- Kada istisnete macaronse na papir za pečenje, ostavite ih 30 minuta na zraku da se prosuše, a spremni su za pečenje kada ih popipate i prst vam se ne zalijepi.
- Macaronsi se peku između 12 i 16 minuta na temperaturi od 140 stupnjeva, a gotovi su kada ih stisnete vrhom prsta i ne miču se. Kada nisu gotovi, donji dio će kliziti u odnosu na donji.
Ajmo napokon na recept 🙂
Vrijeme pripreme:
- oko 90 minuta
Sastojci:
- 2 bjelanjka
- 30 g kristal šećera
- 170 g šećera u prahu
- 100 g mljevenih badema
- prehrambena boja po želji
Krema od limuna:
- 2 žumanjka
- 2,5 dcl mlijeka
- 2 žlice brašna
- 1 vanilin šećer
- korica jednog limuna
- 100 g maslaca
Priprema:
Bjelanjke stavite u posudu za miksanje i čim se počnu pjeniti dodajte kristal šećer. Istucite u čvrsti snijeg. Nakon toga dodajte boju po želji i još malo izmiksajte, da se boja izjednači.
Prosijte mljevene bademe i šećer u prahu prema uputama broj 3 gore te ih dodajte u bjelanjke. Miješajte špatulom dok ne dobijete gustoću lave otprilike. Pravilo broj 4 gore.
Napunite vrećicu sa okruglim nastavkom i istisnite krugove promjera 2,5 cm. Pratite upute broj 5 gore. Lupite 3 puta tepsijom po stolu da se otklone mjehurići zraka i ostavite smjesu da se suši na zraku, barem pola sata (pravilo broj 6).
Nakon toga ih stavite peći i pogledajte upute broj 7.
Kada su pečeni, odmah ih s papirom maknite s tepsije jer je tepsija vruća pa da se ne nastave dalje peći. Pustite ih da se potpuno ohlade.
Krema:
Od 2,5 dcl mlijeka odvojite 1 dcl u koji dodajte 2 žumanjka, vanilin šećer, 2 žlice brašna i limunovu koricu. Ostatak mlijeka stavite grijati. Kada je mlijeko vruće, izlijte 2-3 žlice u smjesu sa žumanjcima da se jaja temperiraju i nakon toga izlijte sve u preostalo mlijeko. Kuhajte par minuta dok se smjesa ne zgusne i stavite hladiti. Kada se ohladi, dodajte 100 g prethodno pjenasto izrađenog maslaca. Sve dobro izmiksajte i macaronsi su spremi za punjenje.
U sredinu svakog macaronsa stavite malo kreme, stavite drugi macarons i pritisnite da krema dođe do ruba. I vaši macaronsi su spremni za degustaciju!
Pečene macaronse možete čuvati i nekoliko dana u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku i namazati ih kremom prije posluživanja.
Mljac!
[supsystic-gallery id=20]