Ovi keksići su po receptu jako slični išlerima, ali razlika je što se u ove keksiće dodaje narančina kora i rum. Keksići koji će zamirisati cijelu kuću pa ćete svim osjetilima doživjeti blagdane. Svakako isprobajte ovaj fini recept.
Sastojci:
Keksi:
- 300 g glatkog brašna
- 100 g šećera u prahu
- 75 g mljevenih oraha
- 25 g kakaa
- 155 g maslaca
- korica naranče
- 1 žumanjak
- 1 žlica ruma
Krema:
- 200 ml mlijeka
- 25 g gustina
- 2 žumanjka
- 25 g šećera
- 80 g maslaca
- korica naranče
Priprema:
Tijesto:
Za početak izvadite maslac iz hladnjaka da bude sobne temperature. Izmiješati žumanjak, šećer i maslac pjenasto. Zatim dodati rum i koricu naranče. U posebnoj posudi izmiješati suhe sastojke: brašno, mljevene orahe i kakao te dodati u ostatak. Sve skupa dobro umijesiti dok ne dobijete glatku smjesu. Omotati prozirnom folijom i staviti u hladnjak na sat vremena da odstoji.
Krema:
Staviti grijati 150 ml mlijeka. Za to vrijeme umutiti preostalih 50 ml mlijeka, žumanjke, gustin i šećer. Kada mlijeko postane vruće, izlijte ga u umućenu smjesu i sve skupa stavite na laganu vatru da se kuha nekoliko minuta, dok se ne stvrdne. Prekrijte kremu prozirnom folijom (stavite foliju direktno na površinu kreme) da se ne napravi korica i pustite da se ohladi.
Dok se krema hladi, ispecite kekse. Razvaljajte na debljinu 3 mm, ali nemojte brašniti previše niti podlog niti tijesto jer što više brašna stavljate, keksi će biti žilaviji. Izrezujte male krugove i slažite na tepsiju jedno do drugoga. Možete ih staviti vrlo blizu, jer se neće tokom pečenja dignuti. Pecite na temparaturi 180 stupnjeva 8-9 min. Keksi će na dodir biti mekani, ali kada ih izvadite i pustite da malo odstoje, stvrdnut će se. Treba dobro paziti prilikom pečenja, jer vrlo lako izgore.
Pustite kekse da se ohlade i završite kremu. Izmiksajte 80 g maslaca i dodajte ohlađenu kuhanu kremu te sve skupa dobro izmiksajte. Namažite svaki keksić žličicom kreme (nemojte štediti kremu. Iako se čini malo, ima je dovoljno) i poklopite drugim keksićem. Umočite u čokoladnu glazuru i pustite da odstoje. Najbolji su drugi dan, ali nema razloga da ih ne probate odmah čim napravite.
Originalni recept je na blogu: Torta, pinjur, pjat