Panna cotta je lagani desert, nešto kao puding od slatkog vrhnja. Ja sam u svojoj verziji umjesto običnog mlijeka, stavila kokosovo pa je okus bio po kokosu. Ako ne volite kokos, stavite obično mlijeko.
Vrijeme pripreme:
3 sata s hlađenjem
Sastojci za 4 posudice:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 ml kokosovog mlijeka
- 5g želatine u prahu (1 vrećica)
- 2 vanilin šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g jagoda
Priprema:
Pomiješajte želatinu s 5 žlica hladne vode (prema uputama s vrećice) i pustite 10 minuta da nabubri. Za to vrijeme pomiješajte kokosovo mlijeko, vrhnje, 1 vanilin šećer i ekstrakt vanilije te stavite grijati dok ne postane vruće, ali nemojte pustiti da zavrije. Sklonite s vatre i pustite da se malo ohladi.
Kad je želatina odstajala, zagrijte je da se otopi i ulijte u vrhnje i mlijeko. Lagano pomiješajte i nalijte u čaše za posluživanje. Ja sam čaše nakrenula tako da panna cotta bude dijagonalna. Stavite u hladnjak na minimalno 2 sata.
Preljev od jagoda:
Jagode narežite i stavite u posudu u kojoj ćete ih skuhati. Nalijte 1 dcl vode i 1 vanilin šećer. Stavite na vatru da provrije. Štapnim mikserom ih usitnite i pustite da se ohladi.
Kada se ohladila i panna cotta i preljev, nalijte ga u čaše s panna cottom, pustite da se još malo ohladi i poslužite.