Bez pečenja/ Ostalo/ Slatko

Kokos panna cotta s preljevom od jagoda

Panna cotta na talijanskom jeziku znači “kuhana krema”, a radi se o slatkom vrhnju stisnutom sa želatinom i aromatiziranom raznim aromama poput vanilije. Panna cotta je lagani desert, najsličniji teksturom pudingu.

Ja obožavam okus kokosa pa sam svoju verziju pripremila sa kokosovim mlijekom. Ukoliko se vama ne sviđa kokosovo mlijeko, stavite obično, punomasno mlijeko.

Priprema panna cotte je toliko jednostavna da ćete od sada često raditi ovaj klasični desert. Najteže je čekati da se krema stisne i ohladi.

Vrijeme pripreme:

3 sata s hlađenjem

Sastojci za 4 posudice:

  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 200 ml kokosovog mlijeka
  • 5g želatine u prahu (1 vrećica)
  • 2 vanilin šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 200 g jagoda

Priprema:

Pomiješajte želatinu s 5 žlica hladne vode (prema uputama s vrećice) i pustite 10 minuta da nabubri. Za to vrijeme pomiješajte kokosovo mlijeko, vrhnje, 1 vanilin šećer i ekstrakt vanilije te stavite grijati dok ne postane vruće, ali nemojte pustiti da zavrije. Sklonite s vatre i pustite da se malo prohladi.

panna cotta

Kad je želatina odstajala, zagrijte je da se otopi i ulijte u vrhnje i mlijeko. Lagano pomiješajte i nalijte u čaše za posluživanje. Ja sam čaše nakrenula tako da panna cotta bude dijagonalna. Stavite u hladnjak na minimalno 2 sata da se stisne.

Preljev od jagoda:

Jagode narežite i stavite u posudu u kojoj ćete ih skuhati. Nalijte 1 dcl vode i stavite 1 vanilin šećer. Stavite na vatru da provrije. Štapnim mikserom ih usitnite i pustite da se ohladi.

Kada se ohladila i panna cotta i preljev, nalijte ga u čaše s panna cottom, pustite da se još malo ohladi i poslužite.

Za detaljne upute pogledajte naš video recept na Youtube kanalu.

panna cotta

You Might Also Like