Ako imate viška jaja možete napraviti ovaj fini liker. Ovaj liker se na engleskom naziva eggnog, a kod nas je poznatiji kao aero konjak. Glavni sastojci ovog kremastog likera su jaja, alkohol i mlijeko.
Iako se najčešće kuha za Božić, prigodan je za svaku priliku.
Sastojci:
- 10 žumanjaka
- 1 litra mlijeka
- 300g šećera
- 1/2 slatkog vrhnja – nezaslađenog
- 5dcl konjaka, stocka ili brandy-a
- 2 žličice začina za medenjake
Priprema:
Stavite 1 litru mlijeka da se grije na vatri. Unutra stavite 2 žličice začina za medenjake.
U drugoj posudi pjenasto izradite šećer i žumanjke.
Kada je mlijeko vrelo, polako ga ulijevajte u zdjelu s umućenim jajima i šećerom, miješajte stalno da se jaja istemperiraju i da se ne zgrudaju. Zatim sve skupa vratite u lonac i kuhajte još 3,4 minute. Pazite da smjesa ne zakuha. Neka bude vrela, da se jaja termički obrade, ali nemojte dozvoliti da zakuha te izmaknite s vatre nešto prije.
Ostavite da se tekućina ohladi, barem sat vremena.
Kada se prohladila dodajte unutra pola litre alkohola po želji i pola litre slatkog vrhnja te sve dobro promiješajte.
Prelijte u bocu i stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
Uživajte u finom likeru!