Jesen stiže dunjo moja, a s njim i kolač s dunjama. Ovo je kolač od kojeg će kuća mirisati cijelo poslijepodne, a nema ništa ljepše od takvog mirisa koji stvara toplinu oko srca.
Za ovaj recept sam dobila inspiraciju kod Foodoris. Kolač je jednostavan i jako fin, a mirisom podsjeća na jesen. Ako ste ljubitelj dunja, obavezno isprobajte.
Vrijeme pripreme:
- 60 minuta
Sastojci:
- 800 g pirea od dunja
- žličica cimeta
- 1 vanilin šećer
- 1 puding od vanilije
Za biskvit:
- 1 šalica oraha
- 1 šalica integralnog brašna (a može i obično)
- 1/4 šalice kosovog ulja
- 1/4 šalice jogurta
- 1 šalica mlijeka
- 1/2 praška za pecivo
- 2 žlice agavinog sirupa ili meda
Priprema:
Biskvit:
Prvo sameljite orahe i pomiješajte sa ostalim suhim sastojcima u jednoj posudi. Na laganoj vatri otopiti kokosovo ulje i pomiješati sa ostalim mokrim sastojcima. Zatim sjediniti mokre i suhe sastojke, dobro pomiješati i staviti u tepsiju veličine 20x30cm obloženu papirom za pečenje.
Staviti peći na 180 stupnjeva, 45 minuta, odnosno dok kolač s gornje strane ne poprimi lijepu smećkastu boju.
Dok se biskvit hladi, pripremite kremu.
Očistite svjeđe dunje – 4.5 komada i stavite kuhati 20-ak minuta dok ne budu mekane. Nemojte baciti vodu od kuhanja dunja. Ocijedite dunje nakon kuhanja i u blenderu ih zatim izmiksajte i napravite pire. Pire stavite u posudu u kojoj ćete ga dalje skuhati s pudingom. U posebnoj posudi pomiješajte 2 dcl vode od kuhanja dunja s pudingom od vanilije. Tome dodajte i 1 vanilin šećer i 1 žličicu cimeta.
Izlijte puding u pire i prokuhajte ga uz stalno miješanje nekih 3-4 minute. Izlijte odmah na biskvit i pustite da se skroz ohladi pa narežite.
Uživajte!