Ovih dana sam odlučila da ću se na neko vrijeme odreći rafiniranog šećera i sličnih proizvoda i prebaciti se neko vrijeme na zdrave kolače. Prvi koji sam ispekla je sa jabukama i zobenim brašnom, a nazvala sam ga “mokri” iz razloga što je jako sočan pa dok je još topao biste pomislili da je možda i sirov, ali nije, jer kada se ohladi i slegne, stegne se.
Vrijeme pripreme:
- 1 sat
Sastojci:
- 4 male jabuke (ja sam koristila gala vrstu)
- 150 g zobenih pahuljica samljevenih u brašno
- 2 jaja
- 2 dcl tekućeg jogurta
- 1 žličica cimeta
- 50 g otopljenog maslaca
- 1 i pol žlica meda
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica grožđica
- 1 žličica soda bikarbone
Priprema:
Za početak ogulite i naribajte jabuke. Nakon toga pomiješajte prvo mokre sastojke pjenjačom, ne treba vam mikser. Umutite jaja, ekstrakt vanilije, rastopljeni maslac, med i jogurt te dodajte zobeno brašno, naribane jabuke i grožđice. Opet promiješajte te na kraju dodajte cimet i soda bikarbonu, Dobro izmiješajte kuhačom ili pjenjačom i izlijte u mali kalup. Ja sam koristia onaj duguljasti za peći kruh.
Pecite na 180 stupnjeva, 30-40 minuta. Kada je gotov, s gornje strane će imati lijepu smećkastu boju a iznutra će biti mekan. Pustite kolač da se ohladi i poslužite uz omiljeni čaj ili kavu.