Biskviti/ Slatko

Mokri kolač bez brašna i šećera

Ovih dana sam odlučila da ću se na neko vrijeme odreći rafiniranog šećera i sličnih proizvoda i prebaciti se neko vrijeme na zdrave kolače. Prvi koji sam ispekla je sa jabukama i zobenim brašnom, a nazvala sam ga “mokri” iz razloga što je jako sočan pa dok je još topao biste pomislili da je možda i sirov, ali nije, jer kada se ohladi i slegne, stegne se.

mokri_kolac_bez_brasna

Vrijeme pripreme:

  • 1 sat

Sastojci:

  • 4 male jabuke (ja sam koristila gala vrstu)
  • 150 g zobenih pahuljica samljevenih u brašno
  • 2 jaja
  • 2 dcl tekućeg jogurta
  • 1 žličica cimeta
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 1 i pol žlica meda
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica grožđica
  • 1 žličica soda bikarbone

 

Priprema:

Za početak ogulite i naribajte jabuke. Nakon toga pomiješajte prvo mokre sastojke pjenjačom, ne treba vam mikser. Umutite jaja, ekstrakt vanilije, rastopljeni maslac, med i jogurt te dodajte zobeno brašno, naribane jabuke i grožđice. Opet promiješajte te na kraju dodajte cimet i soda bikarbonu, Dobro izmiješajte kuhačom ili pjenjačom i izlijte u mali kalup. Ja sam koristia onaj duguljasti za peći kruh.

Pecite na 180 stupnjeva, 30-40 minuta. Kada je gotov, s gornje strane će imati lijepu smećkastu boju a iznutra će biti mekan. Pustite kolač da se ohladi i poslužite uz omiljeni čaj ili kavu.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply