Božić/ Keksi/ Slatko

Đumbir keksi

Došlo je vrijeme kada pečemo sve one mirisne keksiće koji zamirišu cijelu kuću i koje pojedemo u tren oka. Upravo su takvi i ovi đumbir keksi. Sa ovom smjesom možete raditi obične kekse raznih oblika, čovječuljke i kućice od medenjaka. Ukrasite ih royal icingom i eto ga, dekorativno, a opet jestivo, nema bolje zar ne?

Ovaj receptić sam našla kod kolegice s bloga Like Chocolate i samo sam prilagodilu količinu i vrstu šećera. Moj recept je u nastavku:

Sastojci:

  • 350 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 80 g meda
  • 125 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera
  • 1 vrećica dr.Oetker začina za medenjake

Royal icing:

  • 1 bjelanjak
  • šećer u prahu

Priprema:

Sve sastojke dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je tijesto premekano, stavite ga u hladnjak na pola sata. Razvaljajte na debljinu 3 mm i izrezujte oblike po želji. Pecite 10 minuta na 190 stupnjeva. Čim počnu dobivati boju odmah ih izvadite.

Royal icing pripremite tako da miksate bjelanjak i kada se počne pjeniti dodavajte šećer u prahu dok ne dobijete gustoću kuhanog pudinga otprilike, možda i mrvicu gušće. Stavite u vrećicu i odrežite vrh jako malo te s tom smjesom ukrašavajte medenjake. Možete dodati i prehrambenu boju ako želite ukrase u boji. Royal icing se jako brzo suši na zraku pa ga držite prekriveno mokrom krpom u zdjeli i vrećicu s kojom radite naslonite vrhom na mokru krpu kako se ne bi zasušio vrh.

Pustite mašti na volju i uživajte u ukrašavanju.

Sretne blagdane želi vam vaš Mljac!

Đumbirko je ostao bez glave 🙂

You Might Also Like