Došlo je vrijeme kada pečemo sve one mirisne keksiće koji zamirišu cijelu kuću i koje pojedemo u tren oka. Upravo su takvi i ovi đumbir keksi. Sa ovom smjesom možete raditi obične kekse raznih oblika, čovječuljke i kućice od medenjaka. Ukrasite ih royal icingom i eto ga, dekorativno, a opet jestivo, nema bolje zar ne?
Ovaj receptić sam našla kod kolegice s bloga Like Chocolate i samo sam prilagodilu količinu i vrstu šećera. Moj recept je u nastavku:
Sastojci:
- 350 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 80 g meda
- 125 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 1 vrećica dr.Oetker začina za medenjake
Royal icing:
- 1 bjelanjak
- šećer u prahu
Priprema:
Sve sastojke dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je tijesto premekano, stavite ga u hladnjak na pola sata. Razvaljajte na debljinu 3 mm i izrezujte oblike po želji. Pecite 10 minuta na 190 stupnjeva. Čim počnu dobivati boju odmah ih izvadite.
Royal icing pripremite tako da miksate bjelanjak i kada se počne pjeniti dodavajte šećer u prahu dok ne dobijete gustoću kuhanog pudinga otprilike, možda i mrvicu gušće. Stavite u vrećicu i odrežite vrh jako malo te s tom smjesom ukrašavajte medenjake. Možete dodati i prehrambenu boju ako želite ukrase u boji. Royal icing se jako brzo suši na zraku pa ga držite prekriveno mokrom krpom u zdjeli i vrećicu s kojom radite naslonite vrhom na mokru krpu kako se ne bi zasušio vrh.
Pustite mašti na volju i uživajte u ukrašavanju.
Sretne blagdane želi vam vaš Mljac!