Tradicionalno se u vrijeme blagdana peku linzeri, suhi kolačići koji mogu stajati i 10-ak dana. Nekada su ih žene spravljale s mašću, ali danas se najčešće rade s maslacem. Keksi koje sam ja ispekla su jako prhki i mogu se jesti odmah čim se ispeku i ne morate čekati da “otpuste”.
Linzeri su vrsta keksića koji se uvijek u kućama nađu u vrijeme Božićnih blagdana, ali i danima nakon.
Moju verziju prhkih keksića pročitajte u nastavku.
Vrijeme pripreme:
1 sat + 1 sat odmaranja tijesta u hladnjaku
Sastojci za cca 60 keksića:
- 300 g brašna
- 120 g gustina
- 90 g šećera u prahu
- 210 g maslaca
- 4 žumanjka
Punjenje:
- marmelada od marelica ili mandarina
Priprema:
Sve sastojke za tijesto dobro izmiješati, oblikovati u kuglu i staviti u hladnjak na sat vremena. Nakon što je tijesto odstajalo, razvaljati ga na 4 mm debljine i izrezivati u obliku zvjezdica ili cvjetića, jedan cijeli i jedan s rupom u sredini. Pazite da imate parove. Slagati na papir za pečenje. Možete jedno do drugoga jer se neće dignuti prilikom pečenja. Peći na temperaturo 180 stupnjeva, 8-10 min. Pazite jako dobro da vam ne zagore. Neka ostanu svijetli. Neka vas ne brine što su mekši dok su vrući, jer stajanjem se malo stvrdnu.
Kada se ohlade poslažite kekse s rupom na neku podlogu i posipajte šećerom u prahu. Donje polovice namažite marmeladom i poklopite sa keksićem s rupom u sredini.
Ja sam u Konzumu nabavila marmeladu od mandarina i njezin kiselkast okus odlično pristaje uz nježan okus keksića.
Uživajte u blagdanima i sve najbolje želi vam Mljac!