Donosim vam prvi recept iz bakine bilježnice. Ona ga je nazvala “Crnac u šlafroku”, a ja sam mu dala novo ime – crno bijeli kolač. Jednostavan je za pripremu, a izgledom podsjeća na mramorni kolač. Pečenjam kolača iz bakine bilježnice želim očuvati stare recepte koji su se godinama čak i izgubili. Na ovaj način će moja web stranica mljac.com.hr postati moderna verzija bakine bilježnice.
Sastojci:
- 21 dkg masti ili maslaca
- 25 dkg šećera
- 7 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 1 šalica mlijeka
- 50 dkg brašna
- 10 dkg čokolade
Priprema:
Prvo odvojite bjelanjke i žutanjke i zatim žutanjke miksajte sa šećerom, abrem 15 minuta dok ne postanu čvrsta i svijetla. U smjesu dodajte otopljeni ili jako razmekšani maslac. Dalje miksajte dok se sastojci ne povežu. Na kraju dodajte sve preostale sastojke, osim čokolade (brašno, mlijeko i prašak za pecivo) i dobro izmiksajte.
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg i umiješajte lagano kuhačom u ostatak smjese sa žutanjcima. Dobivenu smjesu podijelite na dva dijela i u jedan dio dodajte 10 dkg otopljene čokolade.
U tepsiju prvo stavite bijeli dio biskvita, a zatim prošarajte sa smeđim dijelom.
Stavite peći na 180 stupnjeva 30-40 minuta. robajte čačkalicom da li je kolač gotov. Nakon što kolač izvadite iz pećnice, prelijte ga glazurom i pustite da se malo ohladi.
Poslužite ga uz kavu ili čaj.