Glavno jelo/ Slano

Zapečeni jesenski njoki

zapeceni_njoki_salsa_mozarella

Volim bundevu u svim oblicima – u juhama, kolačima, izrezbarenu za Haloween i ostalo 🙂 ovaj vikend sam je napravila u njokima i svidjelo mi se. Nisam koristila samo bundevu nego sam pomiješala bundevu i krumpir u omjeru pola-pola. Nakon toga sam njoke zapekla u finom umaku sa rajčicom, mozarellom i slaninom. Jesenski, fino, zasitno. Slike baš nisu savršene, ali nisam stigla sliakti jer smo odmah navalili 🙂 oprostit ćete mi valjda ovaj put. 😉 Recept slijedi u nastavku!

Vrijeme pripreme:

  • 90 min

Sastojci za 4 osobe:

Za njoke:

  • 250g pirea od bundeve (cca 400g bundeve)
  • 250g pirea od krumpira
  • 500 g brašna
  • 2 žličice soli
  • 1 jaje

Umak:

  • 250 g mozarelle – 2 mala pakiranja
  • 500g sjeckane rajčice u konzervi
  • 100 ml passate
  • 100 g suhe dimljene slanine
  • začini: sol, papar, čili po želji, vegeta, peršin

 

Priprema:

Očistite bundevu i narežite na male kockice. Ispecite je u pećnici na 200 stupnjeva, 20-ak minuta, dok ne bude mekana. Kada omekša, smiksajte je u blenderu ili sjeckalici.

Krumpir ogulite i skuhajte u slanoj vodi. Napravite pire od njega. Na stol stavite 500 g brašna i napravite rupu u sredini. U rupu stavite pire od krumpira i bundeve i jaje. Posolite i krenite miješati.

njoki_smjesa

Dobit ćete dosta mekanu smjesu ali tako i treba biti ako želite da Vam njoki budu mekani. Pobrašnite dosta stol da se ne zalijepi i onda oblikujte valjke debljine 1 cm i režite nožem u obliku njoka. Opet dobro pobrašnite.

oblikovani_njoki

Stavite kuhati u kipuću slanu vodu dok ne isplivaju na površinu.

Zatim pripremite umak.

Narežite slaninu na komadiće. Jedan dio ostavite sa strane jer ćete te komade poslagati na vrh njoka prije pečenja. Ostatak popržite kratko na tavi, tek toliko da promijene boju. Nalijte sjeckanu rajčicu i passatu i začinite po želji. Pustite da prokuha.

Krenite slagati njoke u tepsiju. Pola njoka stavite na dno tepsije i zalijte s pola umaka. Poslažite mozarellu narezanu na šnjite. Zatim opet red njoka pa red umaka i na kraju mozarella i onaj ostatak slanine koju niste ispržili.

Pecite na 190 stupnjeva, 20 minuta. Pustite 20 minuta da se slegne, posipajte narezanim peršinom i poslužite.

zapeceni_njoki_salsa_mozarella

Mmmmljac 😀

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply