Biskviti/ Slatko/ Torte

Torta od mrkve

Naletjela sam jedan dan na recept za tortu od mrkve na Dobra Hrana i odlučila isprobati, ali uz neke preinake recepta. Ostala sam oduševljena tortom, jer je bila sočna i puna okusa, jednostavno ne mogu opisati rječima, a vama svakako savjetujem da je isprobate. Mi se nismo mogli dočekati da torta malo odstoji pa sam je načela odmah nakon izrade, dok je krema još bila prilično rijetka. Krema se stajanjem dosta stisne tako da se nemojte zabrinjavati i misliti da je prerijetko.

torta_mrkva

Evo mog recepta za tortu!

Vrijeme pripreme:

  • 1 sat

Sastojci za kalup promjena 26 cm:

Biskvit:

  • 4 jaja
  • 240 ml ulja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 280 g brašna
  • 250 g šećera
  • pola praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • malo muškatnog oraščića
  • prstohvat soli
  • 350 g naribane mrkve
  • 100 g grožđica

Krema:

  • 1/2 l mlijeka
  • 5 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 žlice brašna
  • korica 1 limuna
  • 1 maslac (250 g)

torta_mrkva_limun

Priprema:

Biskvit:

Pjenasto izmutite cijela jaja sa šećerom i nakon toga dodajte ulje i ekstrakt vanilije. Dobro izmiješajte.

U posebnoj posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i muškatni oraščić i prosijte. Dodajte u smjesu sa jajima i opet dobro izmiksajte. Na kraju dodajte grožđice i naribanu mrkvu i lagano kuhačom izmiješajte. Namastite kalup za pečenje i stavite peći na 170 stupnjeva, 45 minuta. Bolje je da pečete biskvit na manjoj temperaturi jer će se onda torta ravnomjernije dići i neće se napraviti velika izbočina u sredini.

Krema:

Dok se biskvit peče, pripremite kremu.

Izmjerite pola litre mlijeka i oduzmite u posebnu posudu 2 dcl (kao kada kuhate puding). 3 dcl stavite grijati, a u preostala 2 dcl razmutite ostale sastojke – šećer, vanilin šećer, brašno u koricu limuna. Kada je mlijeko vrelo, dodajte pripremljenu smjesu i kuhajte 5 minuta dok se ne zgusne. Stavite ohladiti i u ohlađeno dodajte maslac koji ste prethodno pjenasto izradili.

Ohlađeni biskvit prerežite na pola i namažite kremom. Ostavite malo kreme i za mazanje torte s vanjske strane. Pustite tortu da odstoji najmanje 2 sata u hladnjaku, da se krema stisne i onda poslužite.

torta_mrkva_mljac

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply