Suradnja blogova i recept za fine grissine

Moja prva blogerica u gostima je Mirisna teka koja na mom blogu gostuje s receptom za grissine. Kada vidite recepte i divne fotografije na web stranici mirisne teke, ne možete odoljeti a da nešto ne isprobate, a samim pogledom na fotografije možete osjetiti predivne mirise pečenog kruha i raznih peciva. Marija, autorica bloga Mirisna teka na svom blogu priča priče o svojim ukućanima i jelima koja za njih spravlja. Mahom su to kruh, peciva i jednostavni kolači, a pod kategorijom „ručak“ nađu se svakodnevna jela od povrća, domaće tjestenine i drugih, svima pristupačnih namirnica pa svakako škicnite 😉

Do sada sam i sama isprobala nekoliko recepata i uvijek sam bila oduševljena. Recepti su detaljno napisani tako da ne možete pogriješiti, a njezin najmekši kruh je već postao stalan na mom kuhinjskom stolu.

Marija je na mom blogu gostovala s receptom za grissine. Ukusni, hrskavi grisini jednostavni za izradu oduševit će vaše najmilije stoga slobodno udvostručite mjeru 🙂 od ove ćete dobiti pedesetak grisina duljine oko 30 cm, no vjerujte, brzo nestaju.

Idealni su za prilike kad vam treba nečega puno a brzo, bez puno drame i naročitih sastojaka. Ne treba vam čak ni jaje. Ako baš želite, možete ih premazati razmućenim jajetom, to će malo bolje držati sjemenke ali iz iskustva mi se čini da sasvim dobro može poslužiti i kiselo vrhnje. Grisini na fotografijama premazani su maslinovim uljem.

Grisine možete izrezati oštrim nožem ili rezačem za pizzu. Ne moraju biti savršeni, no bilo bi dobro da su otprilike jednake debljine i širine jer će se tako jednakomjerno ispeći.

Sastojci:

  • 250 ml mlijeka
  • 70 g maslaca
  • 25 g svježeg kvasca
  • 50 ml ulja
  • 1 mala žlica šećera
  • oko 600 g brašna
  • 2 male žlice soli
  • za premaz: jaje, maslinovo ulje ili kiselo vrhnje
  • sjemenke za posipanje

Priprema:

U posudi zagrijte maslac i mlijeko tek toliko da mlijeko postane ugodne temperature a maslac se rastopi. Dodajte razmrvljeni kvasac, ulje i šećer i dobro promiješajte. Smjesu izlijte u posudu u kojoj ćete mijesiti pa dodajte oko 550 g brašna sa solju. Zamijesite tijesto: treba biti čvrsto, elastično i masno a ostalih 50 g dodajte ako vam se tijesto učini ljepljivo. Mijesite tijesto rukama još dobrih desetak minuta tako da od grudaste dobije glatku površinu. Poklopite zdjelu i ostavite tijesto počivati dobrih sat vremena. Neće se sasvim udvostručiti.

Veliku tepsiju od štednjaka obložite papirom za pečenje. Ako imate dvije, još bolje, jer grisina bude otprilike za dvije i pol.

Istresite tijesto na radnu površinu, ne trebate je brašniti jer je tijesto masno. Razvaljajte ga u pravokutnik duljine stranice oko 30 cm i debljine oko 6 mm. Oštrim nožem ili još bolje, rezačem za pizzu režite trake širine oko 7 mm. Nježno ih premjestite na papir za pečenje.

Grisine po želji premažite maslinovim uljem, kiselim vrhnjem ili razmućenim jajetom pa pospite sjemenkama. Nek počivaju dok se pećnica ne ugrije na 180°C.

Grisine pecite 12 – 15 minuta na 180°C ili dok odozdo ne dobiju lijepu rumenu boju. Prohladite i poslužite odmah. Ukusni su i kad se ohlade.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *