Brzi recepti/ Glavno jelo/ Predjelo/ Slano

Pita sa porilukom

Danas vam donosim recept za pitu s porilukom u malo zdravijoj varijanti tijesta. Vrlo je jednostavna za pripremu, a fina je kako topla, tako i hladna.

Vrijeme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

Tijesto:

  • 300 g pirovog integralnog brašna
  • 1 jaje
  • žličica soli
  • 200g omekšalog maslaca

Nadjev:

  • 1 veći poriluk
  • 200 g goude
  • 1 čašica kiselog vrhnja
  • 3 jaja
  • sol, papar, dimljena paprika

Priprema:

Tijesto:

U zdjeli pomiješajte sve sastojke za tijesto i dobro zamijesite dok ne dobijete glatku kuglu.

Pustite tijesto sa strane da malo odmori dok ne pripremite nadjev.

Nadjev:

Nasjeckajte poriluk na sitno i stavite pržiti na malo maslinovog ulja, dok poriluk ne uvene – cca 5 min.

Tijesto nakon toga razvaljajte na veličinu kalupa. Ja imam kalup promjera 28cm.

Na tijesto rasporedite naribanu gaudu. Na gaudu dodajte prženi poriluk.

U posebnoj posudi razmutite 3 jaja, dodajte vrhnje, žličicu soli, žličicu dimljene paprike i malo papra (po želji). Razmućenu smjesu izlijte u kalup preko poriluka i sira. Zavrnite rubove tijesta prema dolje i stavite peći na 190 stupnjeva, 40-45 minuta.

Pita je gotova kad s gornje strane dobije smećkastu boju, a tijesto je na dodir tvrdo.

Dobar tek!

You Might Also Like