Danas vam donosim recept za prhku pitu s nadjevom od poriluka, a prhko tijesto je napravljeno u malo zdravijoj varijanti, s pirovim integralnim brašnom. Jednom kad svladate prhko tijesto, koristit ćete ga u bezbroj varijanti, kako slatkoj, tako i slanoj.
Ova pita je jednostavna za pripremu, a fina je kako topla, tako i hladna.
Vrijeme pripreme:
- 60 minuta
Sastojci:
Tijesto:
- 300 g pirovog integralnog brašna
- 1 jaje
- žličica soli
- 200g omekšalog maslaca
Nadjev:
- 1 veći poriluk
- 200 g goude
- 1 čašica kiselog vrhnja
- 3 jaja
- sol, papar, dimljena slatka crvena paprika
Priprema:
Tijesto:
U zdjeli pomiješajte sve sastojke za tijesto i dobro zamijesite dok ne dobijete glatku kuglu.
Stavite tijesto u hladnjak na 20ak minuta da malo odmori, da se maslac stegne kako bi ga lakše razvaljali. Za to vrijeme pripremite nadjev.
Nadjev:
Nasjeckajte poriluk na sitno i stavite pržiti na malo maslinovog ulja, dok poriluk ne uvene – cca 5 min.
Tijesto nakon toga razvaljajte na veličinu kalupa. Ja imam kalup promjera 28cm.
Na tijesto rasporedite naribanu gaudu. Na gaudu dodajte prženi poriluk.
U posebnoj posudi razmutite 3 jaja, dodajte vrhnje, žličicu soli, žličicu dimljene paprike i malo papra (po želji). Razmućenu smjesu izlijte u kalup preko poriluka i sira. Zavrnite rubove tijesta prema dolje i stavite peći na 190 stupnjeva, 40-45 minuta.
Pita je gotova kad s gornje strane dobije smećkastu boju, a tijesto je na dodir tvrdo.
Dobar tek!