Brzi recepti/ Glavno jelo/ Predjelo/ Slano

Pita s nadjevom od poriluka

Danas vam donosim recept za prhku pitu s nadjevom od poriluka, a prhko tijesto je napravljeno u malo zdravijoj varijanti, s pirovim integralnim brašnom. Jednom kad svladate prhko tijesto, koristit ćete ga u bezbroj varijanti, kako slatkoj, tako i slanoj.

Ova pita je jednostavna za pripremu, a fina je kako topla, tako i hladna.

Vrijeme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

Tijesto:

  • 300 g pirovog integralnog brašna
  • 1 jaje
  • žličica soli
  • 200g omekšalog maslaca

Nadjev:

  • 1 veći poriluk
  • 200 g goude
  • 1 čašica kiselog vrhnja
  • 3 jaja
  • sol, papar, dimljena slatka crvena paprika

Priprema:

Tijesto:

U zdjeli pomiješajte sve sastojke za tijesto i dobro zamijesite dok ne dobijete glatku kuglu.

Stavite tijesto u hladnjak na 20ak minuta da malo odmori, da se maslac stegne kako bi ga lakše razvaljali. Za to vrijeme pripremite nadjev.

Nadjev:

Nasjeckajte poriluk na sitno i stavite pržiti na malo maslinovog ulja, dok poriluk ne uvene – cca 5 min.

Tijesto nakon toga razvaljajte na veličinu kalupa. Ja imam kalup promjera 28cm.

Na tijesto rasporedite naribanu gaudu. Na gaudu dodajte prženi poriluk.

U posebnoj posudi razmutite 3 jaja, dodajte vrhnje, žličicu soli, žličicu dimljene paprike i malo papra (po želji). Razmućenu smjesu izlijte u kalup preko poriluka i sira. Zavrnite rubove tijesta prema dolje i stavite peći na 190 stupnjeva, 40-45 minuta.

Pita je gotova kad s gornje strane dobije smećkastu boju, a tijesto je na dodir tvrdo.

Dobar tek!

You Might Also Like