Dizani kolači/ Slatko

Štrudla od dizanog tijesta

Evo mene s putovanja i odmah se “bacila” u kuhinju na pečenje i kuhanje. Nakon 2 tjedna lutanja po južnoj Italiji, jedva sam dočekala svoju malu kuhinju.

Štrudla koju sam napravila je od dizanog tijesta, a nadjev je od domaćeg pekmeza smokve, ribanih jabuka, grožđica. limunove korice i malo ruma. Ako nemate pekmez od smokava, možete koristiti i neki drugi, po želji.

Vrijeme pripreme:

90 min

Sastojci za 2 manje štruce:

Tijesto:

  • 450 g brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 1 žumanjak
  • 250 ml mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • korica jednog limuna

Nadjev:

  • 2 veće naribane jabuke
  • 100 g pekmeza
  • 50 g grožđica
  • 1 žličica ruma
  • korica pola limuna

Priprema:

U toplo mlijeko staviti suhi kvasac i pustiti 5-10 min da odstoji. Pomiješati ostale sastojke i dodati na kraju mlijeko s kvascem. Dobro izmiješajte dok ne dobijete mekano tijesto. Oblikujte ga u kuglu i stavite na toplo da se diže, barem 40 minuta.

Nakon toga ga premijesite i razvaljajte tanko, na 2-3 mm.

Sastojke za nadjev pomiješajte i namažite nadjevom tijesto. Zamotajte u štrucu, prepolovite na pola, tako da dobijete 2 štruce. Prebacite u tepsiju i pustite još 10-15 minuta da odstoji na toplom.

Stavite peći na 180 stupnjeva, 35-40 minuta.

Kako bi štrudla ostala mekana, pokrijte je vruću sa čistom krpom i na krpu stavite plastičnu vrećicu. Kada se ohladi na temperaturu koju želite, poslužite.

You Might Also Like