Evo mene s putovanja i odmah se “bacila” u kuhinju na pečenje i kuhanje. Nakon 2 tjedna lutanja po južnoj Italiji, jedva sam dočekala svoju malu kuhinju.
Štrudla koju sam napravila je od dizanog tijesta, a nadjev je od domaćeg pekmeza smokve, ribanih jabuka, grožđica. limunove korice i malo ruma. Ako nemate pekmez od smokava, možete koristiti i neki drugi, po želji.
Vrijeme pripreme:
90 min
Sastojci za 2 manje štruce:
Tijesto:
- 450 g brašna
- 1 suhi kvasac
- 1 žumanjak
- 250 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- korica jednog limuna
Nadjev:
- 2 veće naribane jabuke
- 100 g pekmeza
- 50 g grožđica
- 1 žličica ruma
- korica pola limuna
Priprema:
U toplo mlijeko staviti suhi kvasac i pustiti 5-10 min da odstoji. Pomiješati ostale sastojke i dodati na kraju mlijeko s kvascem. Dobro izmiješajte dok ne dobijete mekano tijesto. Oblikujte ga u kuglu i stavite na toplo da se diže, barem 40 minuta.
Nakon toga ga premijesite i razvaljajte tanko, na 2-3 mm.
Sastojke za nadjev pomiješajte i namažite nadjevom tijesto. Zamotajte u štrucu, prepolovite na pola, tako da dobijete 2 štruce. Prebacite u tepsiju i pustite još 10-15 minuta da odstoji na toplom.
Stavite peći na 180 stupnjeva, 35-40 minuta.
Kako bi štrudla ostala mekana, pokrijte je vruću sa čistom krpom i na krpu stavite plastičnu vrećicu. Kada se ohladi na temperaturu koju želite, poslužite.