Quinoa je jedna od najstarijih žitarica na svijetu i smatra se vrlo zdravom namirnicom koju bi trebalo uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Ja sam se odlučila na pripremu salate sa svježim povrćem koje sam nabavila na tržnici.
Vrijeme pripreme:
pola sata
Sastojci za 2-3 osobe:
- 200 g quinoe
- 3 srednje mrkve
- 1 mladi luk
- 15 maslina
- 1 tikvica
- 2 manje svježe paprike
- peršin
Priprema:
Quinou treba dobro oprati te staviti kuhati u omjeru quinoa, voda: 1:3. Nakon što se voda ispari, žitarica je kuhana (oko 2o-ak minuta). Quinou pustimo da se ohladi i pripremimo ostalo povrće.
Tikvicu narežemo na male kockice i pržimo na tavi s malo ulja. Nakon 10-ak minuta, tikvica je omekšala i možemo je dodati u quinou. Mrkvu naribamo, luk narežemo, dodamo masline, nasjeckanu papriku i nasjeckani peršin. Sve skupa začinimo maslinovim ulje, octom, solju i paprom i dobro promiješamo. Konzumirati možemo odmah.
Ovo jelo je jako lagano i napravljeno od svježih namirnica. Možete ga poslužiti kao glavno jelo ili kao prilog nekom drugom jelu.
Dobar tek!