Bez glutena/ Pite/ Slatko/ Zdravije

Pita sa šumskim voćem

Dragi svi!

Ovaj tjedan su nam mjesec i sladoled u glavnim ulogama. Mjesec, jer je 20.7. bila 50-ta godišnjica čovjekovog slijetanja na Mjesec, a sladoledu je jučer bio njegov dan – obilježavao se svjetski dan sladoleda. Njima u čast napravila sam pitu sa šumskim voćem koju sam još toplu poslužila sa domaćim sladoledom od banane i breskve. Pita je bez glutena, sa heljdinim brašnom i bez šećera što je čini #guiltfree slasticom.

Ovo je mini verzija pite čiji je promjer max 20 cm. Dovoljna je za 4-ero ljudi (bez repete) 🙂

Vrijeme pripreme:

  • 45 min

Sastojci:

Mjera: šalica od 2,5 dcl

Tijesto:

  • 1 zrela banana
  • pola žlice meda
  • 2 žličice cimeta
  • 5 žlica otopljenog maslaca
  • 1 šalica heljdinog brašna

Nadjev:

  • 2 šalice smrznutog šumskog voća
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 1 žlica otopljenog maslaca

Priprema:

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.

Tijesto:

Prvo u jednoj posudi izmiješajte mokre sastojke: bananu zgnječenu u kašu vilicom, med, cimet i maslac.

Nakon toga dodajte brašno i sve skupa dobor izmiješajte dok ne dobijete smjesu kao tijesto za pizzu.

Rasporedite u krug na papir za pečenje, debljine 0,5 cm.

Nadjev:

Smrznuto šumsko voće pomiješajte sa maslacem i javorovim sirupom i stavite grijati u posudicu, da se otopi, no ne mora do kraja. Ionako će se tokom pečenja otopiti.

Voće rasporedite po tijestu i krajeve tijesta zavrnite prema gore.

Stavite peći na 180 stupnjeva, na opciji bez ventilatora i pecite 30-35 minuta, odnosno dok tijesto ne poprimi zlatnosmeđu boju.

Nakon što izvadite pitu, pustite da se ohladi. Voće će se stisnuti i nadjev će biti sličan marmeladi.

Pitu još lagano toplu poslužite sa domaćim ili kupovnim sladoledom.

You Might Also Like