Dragi svi!
Ovaj tjedan su nam mjesec i sladoled u glavnim ulogama. Mjesec, jer je 20.7. bila 50-ta godišnjica čovjekovog slijetanja na Mjesec, a sladoledu je jučer bio njegov dan – obilježavao se svjetski dan sladoleda. Njima u čast napravila sam pitu sa šumskim voćem koju sam još toplu poslužila sa domaćim sladoledom od banane i breskve. Pita je bez glutena, sa heljdinim brašnom i bez šećera što je čini #guiltfree slasticom.
Ovo je mini verzija pite čiji je promjer max 20 cm. Dovoljna je za 4-ero ljudi (bez repete) 🙂
Vrijeme pripreme:
- 45 min
Sastojci:
Mjera: šalica od 2,5 dcl
Tijesto:
- 1 zrela banana
- pola žlice meda
- 2 žličice cimeta
- 5 žlica otopljenog maslaca
- 1 šalica heljdinog brašna
Nadjev:
- 2 šalice smrznutog šumskog voća
- 2 žlice javorovog sirupa
- 1 žlica otopljenog maslaca
Priprema:
Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
Tijesto:
Prvo u jednoj posudi izmiješajte mokre sastojke: bananu zgnječenu u kašu vilicom, med, cimet i maslac.
Nakon toga dodajte brašno i sve skupa dobor izmiješajte dok ne dobijete smjesu kao tijesto za pizzu.
Rasporedite u krug na papir za pečenje, debljine 0,5 cm.
Nadjev:
Smrznuto šumsko voće pomiješajte sa maslacem i javorovim sirupom i stavite grijati u posudicu, da se otopi, no ne mora do kraja. Ionako će se tokom pečenja otopiti.
Voće rasporedite po tijestu i krajeve tijesta zavrnite prema gore.
Stavite peći na 180 stupnjeva, na opciji bez ventilatora i pecite 30-35 minuta, odnosno dok tijesto ne poprimi zlatnosmeđu boju.
Nakon što izvadite pitu, pustite da se ohladi. Voće će se stisnuti i nadjev će biti sličan marmeladi.
Pitu još lagano toplu poslužite sa domaćim ili kupovnim sladoledom.