Ova pita je klasik u mojoj kuhinji. Jednostavna je za pripremu, a rezultat je savršen. Dolje je podloga od prhkog tijesta, zatim šljive koje se rastope kao da je marmelada u nadjevu i na vrhu su masne mrvice, nešto slično kao crumble. Ovaj puta sam je stigla na brzinu mobitelom fotkati, što inače nije slučaj i odmah navalimo na nju dok je još vruća 🙂 Pita se može jesti topla, hladna, s kuglicom sladoleda…ma kako god. Originačni recept je na portalu Sjedi & Jedi, ali ja sam dosta modificirala prema svom ukusu te smanjila količinu šećera. Recept je u nastavku.
Vrijeme pripreme:
- 45 min
Sastojci za kalup promjera 28 cm:
Tijesto:
- 200 g brašna
- 100 g maslaca
- 1 žlica šećera
- prstohvat soli
- 1 žumanjak
- limunova korica
- malo vode po potrebi
Nadjev:
- 700 g svježih šljiva bistrica
- 1 vanilin šećer
Posip:
- 150 g brašna
- 150 g maslaca
- 50 g šećera
- 2 žličice cimeta
- prstohvat soli
Priprema:
Stavite grijati pećnicu na 200 stupnjeva.
Umijesite prhko tijesto od sastojaka i stavite ga u hladnjak dok pripremate nadjev i posip. Šljive operite, prepolovite i odstranite koštice.
Zatim umijesite rukama tijesto za posip. Bit će jako masno i mekano, ali ne brinite, takvo i treba biti.
Razvaljajte tijesto za podlogu, stavite u kalup za pite. Na njega poslažite polovice šljiva. Šljive posipajte jednim vanilin šećerom i sve završite na način da rukama trgate komadiće tijesta za posip i stavljate na šljive. Kada iskoristite svo tijesto, stavite pitu peći.
Pecite nekih 25 – 30 minuta, odnosno dok tijesto ne poprimi zlatnu boju.
Uživajte!