Ostalo/ Pite/ Slatko

Pita sa šljivama

Ova pita je klasik u mojoj kuhinji. Jednostavna je za pripremu, a rezultat je savršen. Dolje je podloga od prhkog tijesta, zatim šljive koje se rastope kao da je marmelada u nadjevu i na vrhu su masne mrvice, nešto slično kao crumble. Ovaj puta sam je stigla na brzinu mobitelom fotkati, što inače nije slučaj i odmah navalimo na nju dok je još vruća 🙂 Pita se može jesti topla, hladna, s kuglicom sladoleda…ma kako god. Originačni recept je na portalu Sjedi & Jedi, ali ja sam dosta modificirala prema svom ukusu te smanjila količinu šećera. Recept je u nastavku.

Vrijeme pripreme:

  • 45 min

Sastojci za kalup promjera 28 cm:

Tijesto:

  • 200 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 1 žlica šećera
  • prstohvat soli
  • 1 žumanjak
  • limunova korica
  • malo vode po potrebi

Nadjev:

  • 700 g svježih šljiva bistrica
  • 1 vanilin šećer

Posip:

  • 150 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 2 žličice cimeta
  • prstohvat soli

pita_sljiva

Priprema:

Stavite grijati pećnicu na 200 stupnjeva.

Umijesite prhko tijesto od sastojaka i stavite ga u hladnjak dok pripremate nadjev i posip. Šljive operite, prepolovite i odstranite koštice.

Zatim umijesite rukama tijesto za posip. Bit će jako masno i mekano, ali ne brinite, takvo i treba biti.

Razvaljajte tijesto za podlogu, stavite u kalup za pite. Na njega poslažite polovice šljiva. Šljive posipajte jednim vanilin šećerom i sve završite na način da rukama trgate komadiće tijesta za posip i stavljate na šljive. Kada iskoristite svo tijesto, stavite pitu peći.

Pecite nekih 25 – 30 minuta, odnosno dok tijesto ne poprimi zlatnu boju.

Uživajte!

You Might Also Like