Iako na spomen mrkve većina nas ima asocijaciju na slano jelo, mrkva je slatkasta i izvrsno pristaje i u kolačima. Ja je jako volim u kolačima sa puno začina i citrusima, a kuća cijela miriše nakon pečenja takvog kolača.
Zima je, hladno, grijanje radi na najjače, a ja omotana dekicom i uz čaj uživam u kolaču. Ima i zima svoje čari koje treba iskoristiti, makar za odmor duše i tijela. Nadam se da i vi uživate jednako kao i ja i da ću vam svojim receptom prenijeti bar malo svog zadovoljstva.
Ingredients
- Biskvit:
- 4 cijela jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g brašna
- 100 g mljevenih badema
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 2 žličice cimeta
- 300 g krupno ribane mrkve
- 200 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- pola praška za pecivo
- Krema od naranče (opcionalno):
- 2 i pol dcl mlijeka
- 2 žlice brašna
- korica jedne naranče
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica šećera
- 100g maslaca
Instructions
Prvo izmutite pjenasto cijela jaja sa šećrom i vanilin šećerom. Dodajte mlijeko i ulje i još kratko izmiksajte. Dodajte mrkvu i promiješajte.
U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i začine i prosijte u preostalu smjesu. Dodajte i mljevene bademe i sve kratko izmiksajte da se spoje sastojci.
Izlijte u tepsiju veličine 30x20cm i pecite 25 minuta na 180 stupnjeva. Kolač je gotov kada ga probodete čačkalicom i ona izađe čista.
Dok se kolač hladi, umutite kremu. Stavite grijati 1,5 dcl mlijeka, a preostalih 1 dcl pomiješajte s brašnom i šećerom. U mlijeko koje se zagrijava naribajte koricu naranče. Pustite malo da otpusti miris i procijedite mlijeko i nastavite ga dalje zagrijavati. Kada bude vrelo, umutite smjesu mlijeka, brašna i šećera i kuhajte dok se ne zgusne, uz stalno miješanje.
Kada je krema kuhana, stavite je na hlađenje i u poluhladno umutite 100g maslaca sobne temperature. Premažite kolač kremom i poslužite.