Biskviti/ Slatko

Kolač od mrkve

Iako na spomen mrkve većina nas ima asocijaciju na slano jelo, mrkva je slatkasta i izvrsno pristaje i u kolačima. Ja je jako volim u kolačima sa puno začina i citrusima, a kuća cijela miriše nakon pečenja takvog kolača.

Zima je, hladno, grijanje radi na najjače, a ja omotana dekicom i uz čaj uživam u kolaču. Ima i zima svoje čari koje treba iskoristiti, makar za odmor duše i tijela. Nadam se da i vi uživate jednako kao i ja i da ću vam svojim receptom prenijeti bar malo svog zadovoljstva.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
Serves: 12
Prep Time: 10min Cooking Time: 25min

Ingredients

  • Biskvit:
  • 4 cijela jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g brašna
  • 100 g mljevenih badema
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 2 žličice cimeta
  • 300 g krupno ribane mrkve
  • 200 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • pola praška za pecivo
  • Krema od naranče (opcionalno):
  • 2 i pol dcl mlijeka
  • 2 žlice brašna
  • korica jedne naranče
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica šećera
  • 100g maslaca

Instructions

1

Prvo izmutite pjenasto cijela jaja sa šećrom i vanilin šećerom. Dodajte mlijeko i ulje i još kratko izmiksajte. Dodajte mrkvu i promiješajte.

2

U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i začine i prosijte u preostalu smjesu. Dodajte i mljevene bademe i sve kratko izmiksajte da se spoje sastojci.

3

Izlijte u tepsiju veličine 30x20cm i pecite 25 minuta na 180 stupnjeva. Kolač je gotov kada ga probodete čačkalicom i ona izađe čista.

4

Dok se kolač hladi, umutite kremu. Stavite grijati 1,5 dcl mlijeka, a preostalih 1 dcl pomiješajte s brašnom i šećerom. U mlijeko koje se zagrijava naribajte koricu naranče. Pustite malo da otpusti miris i procijedite mlijeko i nastavite ga dalje zagrijavati. Kada bude vrelo, umutite smjesu mlijeka, brašna i šećera i kuhajte dok se ne zgusne, uz stalno miješanje.

5

Kada je krema kuhana, stavite je na hlađenje i u poluhladno umutite 100g maslaca sobne temperature. Premažite kolač kremom i poslužite.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply