Kruh je jako jednostavno pripremiti doma. Najveći problem kod kruha je taj što se treba par puta premijesiti i ostaviti da se diže, ali isplati se jer nema do domaćeg, toplog kruha tek izvađenog iz pećnice.
Vrijeme pripreme:
1 i pol sat (s dizanjem)
Sastojci za 1 kalup:
- 400g bijelog brašna
- 100g kukuruznog brašna
- ili 500 g bijelog brašna ako ne želite miješati s kukuruznim
- žličica soli
- 250 ml vode
- 0,5 dcl ulja
- pola kvasca
- 0,5 dcl mlijeka
Priprema:
U malo toplog mlijeka razmutiti kvasac. Dodati i malo šećera da se kvasac bolje digne.
Pripremiti brašno u jednoj posudi i kada se kvasac digne, naliti ga u brašno. Dodati ostale sastojke i umijesiti. Ostaviti na toplom da se diže oko pola sata. Premijesiti tijesto, staviti u kalup i pustiti još 15-ak minuta da odstoji.
Nakon toga, zarezati nožem na par mjesta, poprskati vodom i staviti peći na 225 stupnjeva 10 min. Nakon toga smanjiti temperaturu na 170 stupnjeva i peći još 35 min.
Poslužite ga uz neki fini namaz.
Dobar tek!