Ostalo/ Prilozi/ Slano

Domaći kruh

domaci_kruh

Kruh je jako jednostavno pripremiti doma. Najveći problem kod kruha je taj što se treba par puta premijesiti i ostaviti da se diže, ali isplati se jer nema do domaćeg, toplog kruha tek izvađenog iz pećnice.

Vrijeme pripreme:

1 i pol sat (s dizanjem)

Sastojci za 1 kalup:

  • 400g bijelog brašna
  • 100g kukuruznog brašna
    • ili 500 g bijelog brašna ako ne želite miješati s kukuruznim
  • žličica soli
  • 250 ml vode
  • 0,5 dcl ulja
  • pola kvasca
  • 0,5 dcl mlijeka

domaci_kruh_mljac

Priprema:

U malo toplog mlijeka razmutiti kvasac. Dodati i malo šećera da se kvasac bolje digne.

Pripremiti brašno u jednoj posudi i kada se kvasac digne, naliti ga u brašno. Dodati ostale sastojke i umijesiti. Ostaviti na toplom da se diže oko pola sata. Premijesiti tijesto, staviti u kalup i pustiti još 15-ak minuta da odstoji.

Nakon toga, zarezati nožem na par mjesta, poprskati vodom i staviti peći na 225 stupnjeva 10 min. Nakon toga smanjiti temperaturu na 170 stupnjeva i peći još 35 min.

Poslužite ga uz neki fini namaz.

Dobar tek!

kruh

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply