Vrijeme pripreme:
2 sata
Sastojci:
Biskvit:
- 130 g maslaca
- 4 jaja
- 150 g šećera u prahu
- 2 vrećice vanilin šećera
- 100 g čokolade za kuhanje
- 50 g brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 50 g gusnela
- 50 g mljevenih badema
- 50 g krušnih mrvica
Nadjev:
- 1 velika staklenka višanja (cca 700g)
- 2 žlice šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 žlice ruma
- 40 g gusnela
- 600 ml vrhnja za šlag
- 3 vrećice šlag fixa
- Ukrašavanje:
- višnje
- 200 g čokolade
- 100 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Biskvit:
Odvojite bjelanke i žutanjke. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Pomiješajte žutanjke sa šećerom, omekšalim maslacom, vanilin šećerom, otopljenom čokoladom. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, gusnel i prašak za pecivo. Bademe pomiješajte sa krušnim mrvicama. U smjesu dodajte brašno i nastavite miksati. Zatim ručno u smjesu umiješajte mljevene bademe pomiješane s krušnim mrvicama i čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Izlijte smjesu u okrugli kalup promjera 24 ili 26 cm. Stavite na 180 stupnjeva i pecite 30-45 minuta. Biskvit je gotov kada ga probodete čačkalicom i ona izađe čista.
Nadjev:
Višnje ocijedite. Odvojite malo soka (5 žlica) iz staklenke za močenje biskvita. Preostali sok iz višanja stavite na vatru i dodajte 2 žlice šećera i jedan vanilin šećer. Gusnel razmutite sa malo soka od višanja. Kada sok zaluha, dodajte razmućeni gusnel i prokuhajte par minuta. Dodajte ocijeđene višnje i ugasite vatru te pustite da se dobro ohladi.
Razmutite šlag sa šlag fix-om.
Kada se biskvit dobro ohladio, razrežite ga na 3 jednaka dijela. U zdjelici pomiješajte sok koji ste odvojili i 2 žlice ruma. Svaku koru malo namočite s tim sokom. Zatim namažite sa smjesom od višanja i šlagom i to isto ponovite na sjedećoj kori. Izvana tortu namažite sa šlagom i ukrasite po želji s višnjama i čokoladom.
Ja sam otopila čokoladu na pari i dodala žlicu maslaca. Zatim sam tako rastoljenu čokoladu kao male krugove mazala na papir za pečenje. Stavila sam čokoladu u hladnjak da se ohladi i od ohlađene izrezivala male krugove koje sam polijepila po torti kao ukras.