Sastojci:
Za tijesto:
- 200 ml integralnog pšeničnog brašna
- 100 ml zobenih pahuljica
- 100 ml mljevenih lješnjaka
- 2 žličice maslinova ulja (ili običnog)
- prstohvat soli
- oko 150 ml vode
- Za „posni sir“
- 250 ml sjemenki suncokreta
- 100-150 ml vode
- žlica soka od limuna
Za nadjev:
- 3-4 banane
- 150 ml „posnog sira“ (gore navedeni)
- 2 žlice griza
- prstohvat soli
- po želji- cimet, đumbir ili neki drugi začin koji volite
- Za čokoladni preljev:
- 3 žlice meda
- 2 žlice mljevenog rogača
- 2 žličice kakaa u prahu
- po želji- vanilija, aroma vanilije, vanilin šećer
Priprema:
- Pomiješajte sve sastojke te zamijesite u kuglu. Tijesto ostavite na tanjuru i prekrijte posudom. Neka odstoji 30 minuta (može i dulje).
- Štapnim mikserom sameljite sastojke za „posni sir“ u što ujednačeniju masu. Neka bude gustine krem sira.
- Banane (bolje da su stare par dana da ih se lakše izgnječi) izgnječite vilicom. Izgnječenim bananama dodajte „posni sir“, griz i malo soli. Dobro pomiješajte.
- Uključite pećnicu na 210 stupnjeva Celzijevih. Tijesto razvaljujte valjkom na pobrašnjenoj površini u okrugli oblik. Neka bude toliko razvučeno da u kalupu za pite bude tijesta i na rubovima kalupa (ako vam je teško valjati, možete prstima razvlačiti u kalupu). Tijesto izbosti vilicom. Peči oko 10 minuta, potom izvaditi, staviti nadjev i peći još 20-30 minuta dok se nadjev ne stegne.
- Izmiješajte sve sastojke za čokoladni preljev, uz malo vode. Još vrući kolač premažite preljevom i sačekajte da se ohladi. Po želji posuti mljevenim lješnjacima.
U slast!