Bez pečenja/ Pite/ Slatko

Zdrava čoko-banana pita

Sastojci:

Za tijesto:

  • 200 ml integralnog pšeničnog brašna
  • 100 ml zobenih pahuljica
  • 100 ml mljevenih lješnjaka
  • 2 žličice maslinova ulja (ili običnog)
  • prstohvat soli
  • oko 150 ml vode
  • Za „posni sir“
  • 250 ml sjemenki suncokreta
  • 100-150 ml vode
  • žlica soka od limuna

Za nadjev:

  • 3-4 banane
  • 150 ml „posnog sira“ (gore navedeni)
  • 2 žlice griza
  • prstohvat soli
  • po želji- cimet, đumbir ili neki drugi začin koji volite
  • Za čokoladni preljev:
  • 3 žlice meda
  • 2 žlice mljevenog rogača
  • 2 žličice kakaa u prahu
  • po želji- vanilija, aroma vanilije, vanilin šećer

Priprema:

  1. Pomiješajte sve sastojke te zamijesite u  kuglu. Tijesto ostavite na tanjuru i prekrijte posudom. Neka odstoji 30 minuta (može i dulje).
  2. Štapnim mikserom sameljite sastojke za „posni sir“ u što ujednačeniju masu. Neka bude gustine krem sira.
  3. Banane (bolje da su stare par dana da ih se lakše izgnječi) izgnječite vilicom. Izgnječenim bananama dodajte „posni sir“, griz i malo soli. Dobro pomiješajte.
  4. Uključite pećnicu na 210 stupnjeva Celzijevih. Tijesto razvaljujte valjkom na pobrašnjenoj površini u okrugli oblik. Neka bude toliko razvučeno da u kalupu za pite bude tijesta i na rubovima kalupa (ako vam je teško valjati, možete prstima razvlačiti u kalupu). Tijesto izbosti vilicom. Peči oko 10 minuta, potom izvaditi, staviti nadjev i peći još 20-30 minuta dok se nadjev ne stegne.
  5. Izmiješajte sve sastojke za čokoladni preljev, uz malo vode. Još vrući kolač premažite preljevom i sačekajte da se ohladi. Po želji posuti mljevenim lješnjacima.

U slast!

You Might Also Like