Biskviti/ Slatko/ Torte

Torta od mrkve s kremom od limuna

U zadnje vrijeme mi se mrkva jako sviđa u biskvitima. Biskvit je mekan i sočan, e pošto je mrkva slatka ne treba ni puno šećera dodavati. Ovu divoticu nisam stigla ni fotografirati kako treba jer smo odmah nakon rezanja morali probati, a tu su bili i najdraži gosti – mama i seka koje su me pohvalile. Kad me mama pohvali, to mi je najdraži kompliment jer ipak sam od nje naučila kuhati i peći kolače.

Blagdani se već dobrano približavaju i nadam se da ste već kupili sve što vam treba ili barem napravili popis svega što ćete pripremati i pokloniti dragim osobama.No ipak je najvažnije da smo za blagdane svi na okupu, da se volimo i poštujemo, jer ipak je to bit blagdana, zar ne? No ajmo mi na recept 🙂

Vrijeme pripreme:

  • 1 sat + 2 sata hlađenja

Sastojci:

Biskvit:

  • 3 jaja
  • 400 g naribane mrkve
  • 50 g ulja
  • 230 g glatkog brašna
  • 50 g šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • prstohvat soli
  • pola praška za pecivo
  • 70-100 g suhih brusnica (stavite ovisno o tome koliko ih želite u biskvitu)

Krema od limuna:

  • 1/2 l mlijeka
  • 5 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 žlice brašna
  • korica jednog limuna
  • 250 g maslaca sobne temperature

Priprema:

Za početak pripremite naribanu mrkvu jer će vam ribanje i čišćenje oduzeti najviše vremena.

Zatim dobro izmutite 3 cijela jaja sa šećerom, barem 5 minuta mikserom na najvećoj brzini. Dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo i opet dobro izmutite. Dodajte i sve preostale sastojke i dobro izmiksajte. Stavite peći u kalup promjera 24-26 cm na 180 stupnjeva, 30 minuta. Kada je biskvit gotov čačkalica će izaći čista.

Dok se biskvit peče, napravite kremu.

Od pola litre mlijeka oduzmite barem 1 dcl a ostatak stavite grijati na laganu vatru. U 1 dcl mlijeka umutite sve sastojke (brašno, šećer, vanilin šećer i koricu limuna) i kada mlijeko na vatri bude vruće, prije vrenja, dodajte pripremljenu smjesu, kao kada kuhate puding. Kuhajte nekoliko minuta uz stalno miješanje dok krema ne postane čvrsta. Pokrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica i stavite na hlađenje. U ohlađenu kremu dodajte izmiksani maslac.

Tortu prerežite na dva dijela i nadjenite kremom te ukrasite po želji.

Uživajte!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply