Stigla je Nova godina, još jedna u nizu. Neka vam je sretna, zdrava i uspješna dragi moji. Jeste li već prekršili novogodišnje odluke? 😀 Ja ove godine nisam donosila nikakve odluke, samo želim da je zdravlja i veselja, a sve ostalo će onda doći. Za početak godine sam pripremila jednu jako finu pitu.
Dolje je prhko tijesto i punjena je kremom od vanilije, koja jako podsjeća na kremu za krempite, a gore su poslagane maline. Vi možete staviti voće po želji. Idealno bi bilo da je voće sezonsko, svježe, ali pošto je zima i nema malina niti jagoda, koristila sam smrznuto voće koje je malo pustilo sok po kremi pa bi bilo najbolje da poslažete voće neposredno prije samog posluživanja. Drugi dan sam ponovno pekla istu pitu pa sam poslagala jagode. Ova pita je za nas postala definitivno jedna od dražih.
Vrijeme pripreme:
- 1 sat
Sastojci za kalup promjera 28cm:
Tijesto:
- 200 g brašna
- 100 g maslaca
- 1 žumanjak
- korica 1 limuna
- 2 žlice šećera
- 0,5 dcl hladne vode
Krema:
- 4 žumanjka
- 1 vanilin šećer
- 80 g šećera
- par kapi ekstrakta ili arome vanilije
- 500 ml mlijeka
- 50 g gustina ili glatkog brašna
- 150 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Tijesto:
Sve sastojke za prhko tijesto samo pomiješajte dok ne dobijete jednoličnu kuglu. Razvaljajte i stavite u kalup za pite. Stavite u hladnjak na pola sata da bude što hladnije prije nego ga stavite u pećnicu. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Na tijesto stavite papir za pečenje i prekrijte sirovim grahom koji služi kao uteg da se tijesto prilikom pečenja ne bi napuhnulo. Pecite tako 10-15 minuta, zatim maknite papir za pečenje i grah te nastavite peći još 10-ak minuta dok tijesto ne poprimi zlatnu boju. Sveukupno bi se trebalo peći oko 25 minuta.
Dok se tijesto hladi, pripremite kremu.
Krema:
Izmjerite 500 ml mlijeka i od toga odmah izdvojite 200 ml. Preostalih 300 ml stavite grijati. U posudi s pjenjačom izmutite žumanjke, šećer, vanilin šećer, šećer, brašno i 200 ml mlijeka koje ste odvojili. Kada mlijeko koje zagrijavate postane vruće, nalijte malo u smjesu sa žumanjcima da se jaja temperiraju i zatim sve skupa izlijte u preostalo mlijeko koje se zagrijava. Kuhajte na laganoj vatri 5 minuta, dok krema ne postane malo gušća od pudinga. Maknite s vatre, prelijte u neku posudu i prekrijte prozirnom folijom tako da folija dodiruje vrh kreme, da se ne napravi korica.
Izmutite vrhnje za šlag u čvrsti šlag. Kada se krema ohladi prvo je malo izmiješajte ručnim mikserom da bude jednoličnija i zatim ručno umiješajte izmiksano vrhnje za šlag. Prelijte na prhko tijesto, poslažite svježe voće po želji i stavite u hladnjak barem sat vremena da se krema još malo stisne.
Uživajte u ovoj poslastici uz svoje najbliže!