Slatko/ Torte

Lješnjak torta

Recept je s bloga Domaćica i nakon što sam ga isprobala, mogu reći da je odličan i sa ga svakako isprobate i vi. Ja sam u svojoj verziji malo smanjila količinu šećera u kremi i biskvitu.

Vrijeme pripreme:

  • 90 min

Sastojci:

Biskvit:

  • 5 jaja
  • 80 g šećera
  • prstohvat soli
  • 2 žlice gussnela
  • 2 žlice kakao praha
  • 1 prašak za pecivo
  • 80 g maslaca
  • 2 žličice arome lješnjaka
  • 100 g lješnjaka

Krema:

  • 7 dcl mlijeka
  • 80 g gussnela
  • 70 g šećera
  • 150 g bijele Lino Lade
  • 200 ml vrhnja za šlag

Ukrašavanje:

  • 50 g lješnjaka
  • 50 g šećera

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i stavite peći lješnjake na 10 minuta. Nakon toga ih vruće uvaljajte u krpu i trljajte da otpadne kožica. Zatim ih sameljite.

Biskvit:

Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Izmiksajte zatim žumanjke sa šećerom dok ne postanu kremasti i dok se masa ne udvostruči. Nakon toga dodajte kakao prah, gustin , prašak za pecivo, otopljeni maslac, aromu lješnjaka i mljevene lješnjake. Sve skupa dobro izmiksajte.

Bjeljanjke s malo soli istucite u čvrsti snijeg i kuhačom polako umiješajte u preostalu smjesu za biskvit. Izlijte u okrugli kalup promjera 24-26cm i stavite peći na 180 stupnjeva 30-35 min. Probajte čačkalicom da li je gotovo.

Krema:

Izmjerite 7 dcl mlijeka i stavite u lonac na vatru. U posudi izmiješajte gussnel i šećer te odvojite 8-10 žlica mlijeka s kojim ćete to razmutiti. U vrelo mlijeko dodajte Lino Ladu i miješajte dok se Lino Lada ne otopi i mlijeko zakuha. U kipuće mlijeko izlijte smjesu gussnela i šećera (kao kada kuhate puding). Kuhajte miješajući 2-3 minute i skinite s vatre. Izlijte u drugu posudu i prekrijte prozirnom folijom (koju stavite na površinu kreme) da se ne napravi korica.

Izmiksajte vrhnje za šlag. Kada je krema ohlađena, pomiješajte je sa šlagom i miksajte dok ne dođe glatka i svilenkasta smjesa.

Kada se biskvit ohladio, prerežite ga na pola. Pola kreme stavite na donju polovicu biskvita. Poklopite s drugom polovicom i ostatkom kreme namažite tortu s gornje strane i okolo.

Za pospavanje karamelizirajte lješnjake prema sljedećem postupku. U posudu stavite šećer. Stavite na laganu vatru i nemojte miješati. Šećer će se početi topiti i dobivati smeđu boju. Posudu samo malo protresite. Kada se sav šećer otopio i dobio smeđu boju, stavite u njega cijele lješnjake. Promiješajte da se karamela uhvati za lješnjake i prebacite na foliju. Pustite da se ohladi i smeljite ih. Posipajte njima gotovu tortu neposredno prije posluživanja kako bi lješnjaci ostali lagano hrskavi.

Uživajte!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply